pušten promo 16.25 h PREDSTAVLJEN PROGRAM JUBILARNOG, DVADESETOG BEOGRADSKOG FESTIVALA: Dve decenije borbe za igru

M. N. M.

03. 03. 2023. u 16:22

JUBILARNO 20. izdanje Beogradskog festivala igre, koji tradicionalno u Beograd donosi presek svega najboljeg u svetu umetničke igre a jubilej proslavlja pod sloganom "Zajedno, mi slavimo igru", imaće "neverovatno zanimljivu selekciju", najavila je direktorka manifestacije Aja Jung na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, kojoj su prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministarka kulture Maja Gojković i brojni ambasadori.

пуштен промо 16.25 х ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ЈУБИЛАРНОГ, ДВАДЕСЕТОГ БЕОГРАДСКОГ ФЕСТИВАЛА:  Две деценије борбе за игру

promo NIS

- Imamo fantastičnu selekciju, rekla bih da je možda hrabrija u programskom smislu zato što dovodi različite stilove. Imamo flamenko, izuzetan igrač Izrael Galvan dolazi u Beograd... - najavila je između ostalog Jung program festivala koji zatvaraju 12. i 13. aprila nastupi londonske "Hofeš Šekter" kompanije u "Madlenijanumu", a tokom koga će počasna gošća Beograda biti i glumica Izabela Roselini.

Opisavši protekle dve decenije kao "neprekidnu borbu za igru" i podsećajući da je njen festival oduvek pravio iskorake, Jung je najavila prvu VR predstavu - "Pariski bal" koreografkinje Blanke Li, koja je imala premijeru 2021. godine na Filmskom festivalu u Veneciji (i osvojila "Zlatnog lava" za VR iskustvo), te prvu cirkusku predstavu francuskog Galaktik ansambla "koja je za sve generacije, mogu da dođu i veoma mala deca".

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je čestitao jubilej festivalu istakavši da ga tradicija čini jednim od pet najznačajnijih evropskih festivala igre, da je BFI svetski brend i manifestacija koja je zaštitni znak naše prestonice.

- U narednih mesec dana publika će imati priliku publika vidi bogat program od 30 koreografskih postavki koje će biti predstavljene u Beogradu i Novom Sadu - rekla je ministarka kulture Maja Gojković, ističući da njeno ministarstvo kontinuirano podržava manifestaciju "koja 20 godina našu zemlju čini međunarodnom prestonicom vrhunske umetničke igre", te da će festival u Ministarstvu kulture uvek imati sigurnog partnera.

Ambasador Francuske Pjer Košar je rekao da nekoliko francuskih trupa učestvuje na festivalu i da se nada da će u predstavama i proslavi jubileja uživati posetioci svih uzrasta.

Ambasador Holandije Just Reintjes je da se od holandskih izvođača ove godine "može očekivati nešto spektakularno", i zahvalio se Jung što "dovodi najbolje od holandskog plesa u Srbiju".

Italijanski ambasador Luka Gori je podsetio da imaju dugu saradnju sa Jung, koju će rado nastaviti, a sada u Beograd dolazi 37 italijanskih umetnika i tehničara, od kojih se mogu očekivati kreativni, iznenađujući i eksperimentalni nastupi.

Španski ambasador Raul Bartolome Molina je čestitao Jung "što je dobar organizator" i što je Beogradski festival igre jedan od jnajznačajnijih u Evropi, dok je ambasador Izraela Jahel Vilan je podsetio da su u proteklih 20 godina neki od najistaknutijih izraelskih plesača nastupali na festivalu.

Jubilej je čestala i ambasadorka Grčke Maria Levanti, dok je ambasadorka Velike Britanije Sian Mekleod na srpskom jeziku primetila "neverovatan razvojni put festivala, koji je za samo nekoliko godine postao jedan od najznačajnih u Evropi u oblasti plesa".

Zamenica šefa delegacije Evropske unije Plamena Halačeva je poželela sjajan festival i izrazila želju da nastave saradnju, dok je zamenik nemačke ambasadorke Karsten Mejer Vifhauzen istakao da se radi o izuzetnom kulturnom događaju, ne samo za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina