NA BIJENALU CRTEŽA U SKOPLJU: Naš Marko Kusmuk najbolji

D.B.M.

27. 02. 2023. u 15:43

MLADI umetnik Marko Kusmuk iz Beograda je dobitnik nagrade "Golden Osten" koju dodeljuje prestižna međunarodna manifestacija Osten Bienale crteža iz Skoplja. Svečana ceremonija dodele nagrada je održana u Nacionalnoj galeriji Severne Makedonije Cifte Hammam. Pored velikog broja zvanica iz sveta umetnosti i medija, događaju je prisustvovao predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

НА БИЈЕНАЛУ ЦРТЕЖА У СКОПЉУ: Наш Марко Кусмук најбољи

Mert Rasim

Kusmuk se nadmetao sa 335 umetnika iz 52 zemlje, a žiri je izabrao njegov među 1035 radova.

- Ovo bijenale postoji već 55 godina i za to vrijeme ugostili su i nagradili mnoge značajne umjetnike poput Marine Abramovič, Joseph Koshuth, Vladimira Veličkovića, Joze Cijuha, Piere Soulagesa i mnoge druge i meni je posebna čast da se i moj rad nađe među njihovim remek-delima - izjavio je Kusmuk koji je dobio nagradu za crtež "Buđenje".
Inače, Kusmuk je za svoja dela već dobio nekoliko priznanja u zemlji i inostranstvu, i to: Prvu nagradu za crtež fondacije Vladimir Veličković, Veliku nagradu Udruženja likovnih umetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a, kao i Prvu nagradu za crtež "Zlatni lav" u Veneciji na izložbi Venis Lend u organizaciji Anonima Sogniatori.
Marko Kusmuk izlaže od 2007. godine od kada je imao 24 samostalne izložbe u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Crnoj Gori, Makedoniji, a kolektivno je izlagao na više od 60 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu - Kina, Japan, Italija, Nemačka, Turska, Danska, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. U poslednje tri godine učestvovao u 16 značajnih međunarodnih i domaćih umetničkih projekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju