POGLAVICA MEĐU PISCIMA: Na današnji dan pre 131 godinu rođen Karl Maj, tvorac Vinetua

D.B.M.

26. 02. 2023. u 10:43

BIO je šta god poželi: policajac, lekar, propagator Divljeg zapada. I, kako to biva, u vreme kada je postao načitaniji pisac, imao je više moćnih neprijatelja nego prijatelja. Uspeo je, ipak, da milioni njegovih čitalaca osete patnju Indijanaca, da ih posmatraju kao hrabre junake, da zavole slobodu i preriju. Veruje se da je nemački pisac Karl Maj (1842-1912), koji je rođen pre 131 godinu na današnji dan, imao do sada oko milijardu čitalaca.

ПОГЛАВИЦА МЕЂУ ПИСЦИМА: На данашњи дан пре 131 годину рођен Карл Мај, творац Винетуа

vikipedia

Činjenica je da njegove knjige nikad neće postati školska lektira, ali nikad se Šekspirov „Hamlet“ neće naći na listi čekanja u biblioteci koliko kupusare „Blago u srebrnom jezeru“, „Vinetu“, „U balkanskim gudurama“, „Sin lovca na medvede“. Njegovi izmišljeni svetovi razbuktavali su maštu Alberta Ajnštajna, Ernesta Bloha, Martina Valznera. Pojedini psihoanalitičari su otkrivali da je bio i „Hitlerov literarni mentor“, ali je vreme demantovalo njihova klevetanja.

vikipedija

 

 Detalji iz biografije Karla Maja pouzdane su koliko i njegove priče. Rođen je u Saksoniji, u domu siromašnog tkača, u kome je bilo 14 dece. Inteligentan dečak dobio je stipendiju za učiteljsku školu u Valdenburgu, ali je posle dve godine izbačen – zbog krađe sveća. Prebačen je u Plauen, gde ga je ubrzo tužio stanodavac jer njegovu ženu nagovara na nemoral. Dospeo je do zatvora kada ga je školski drug optužio da mu je ukrao sat. Kasnije zbog dosijea nije mogao da se zaposli i odlučio je da bude lopov i prevarant, predstavljao se kao policijski inspektor, doktor, uzimao novac od trgovaca. To ga je ponovo odvelo iza rešetaka. Ovog puta ostao je četiri godine. Zatvor će postati mesto koje će od njega napraviti pisca. Kao bibliotekar u zatvorskoj biblioteci, počeo je da umišlja da je reporter, smislio je 137 naslova i skica knjiga koje će napisati.

vikipedija

 

 Imao je 32 godine kada je izašao iz zatvora i kada mu je u ruke dopao „Nemački porodični magazin“. Ponudio im je zapise „Iz bloka jednog velikog putnika“, koji su se dopali čitaocima. No, kako je autor stalno morao da bude na putu, svima koji su želeli da upoznaju Maja u redakciji su govorili da je u Rusiji, ili da se sprema čak do Zululenda. Maj je sanjario o putovanju u Ameriku. Život u bedi verovatno ga je naveo da piše o Divljem zapadu i najslobodnijim ljudima na planeti. Maštao je kako jaše na mustangu kroz zemlju Indijanaca i kako doživljava avanture. Na konju Svolov o kojem je maštao uskoro će jahati Old Šaterhend. Tako je Karl Maj ušao u legendu...

 Posle Drugog svetskog rata junaci Karla Maja oživeli su u milionskim tiražima, a pojavili su se i filmovi. Dečaci su se igrali kauboja i indijanaca, a Pjera Brisa, koji je igrao Vinetua, više su voleli od Džona Vejna i Garija Kupera. Najlepše scene Vinetuovih pustolovina snimane su na Plitvičkim jezerima. Vinetua je igrao Gojko Mitić, momak iz Leskovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)