OBELEŽEN DAN UDRUŽENJA KOMPOZITORA SRBIJE: U slavu muzike dodeljene i nagrade

M. N. M.

18. 02. 2023. u 14:37

UDRUŽENjE kompozitora Srbije svečano je obeležilo svoj dan, 18. februar, 78. rođendan ovog reprezentativnog udruženja u kulturi u oblasti muzičkog stvaralaštva.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН УДРУЖЕЊА КОМПОЗИТОРА СРБИЈЕ:  У славу музике додељене и награде

V Danilov

Osnovano je 1945. kao organizacija koja okuplja stvaraoce na području muzike, da bi se godinu dana kasnije kompozitorima pridružili i muzički pisci. Već 1953. se formira i sekcija kompozitora zabavne muzike, tako da ove godine UKS beleži još jedan vredan jubilej - sedam decenija kontinuiranog zajedničkog rada svih sekcija, tokom kojih su na čelu udruženja bili brojni istaknuti kompozitori.

UKS je osnivač Međunarodne tribine kompozitora, a dodeljuje tri značajne nagrade: "Darko Kraljić" za stvaralaštvo u domenu popularne muzike, "Pavle Stefanović" za muzičku esejistiku i kritiku i "Aleksandar Pavlović" za promociju srpske muzike.

Na ove i druge činjenice podsetio je tekst muzikologa, dr Sonje Marinković, a predsednik UKS Rade Radivojević obrazložio je dodelu Zahvalnica pojedincima - kompozitorima Milanu Mihajloviću i Ivani Stefanović te muzikološkinji Zorici Premate, i institucijama koje udruženju pružaju podršku u radu, među kojima su SOKOJ, Muzička produkcija RTS, FMU, SKC, Narodno pozorište u Beogradu, Ansambl za novu muziku "Gradilište", Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)