"PARISKI BAL" U BEOGRADU: Komad dobitnice Zlatnog lava, Blanke Li videlo više od 350.000 ljudi

D. B. M.

13. 02. 2023. u 17:05

PUBLIKA je poznaje kao saradnicu Pedra Almodovara, a oni koji prate modu, znaju da je jedan od ambasadora sa najdužim stažom u modnom carstvu Karla Lagerfelda. Za svet igre Blanka Li je uradila mnogo, a u centar pažnje svetske kulturne javnosti, dospela je 2021. godine kada je na Filmskom festivalu u Veneciji ponela Zlatnog lava za najbolje VR iskustvo.

ПАРИСКИ БАЛ У БЕОГРАДУ: Комад добитнице Златног лава, Бланке Ли видело више од 350.000 људи

Screenshot GOOGLE


Njen "Pariski bal" izveden je zatim i u pariskom Teatru Šajo, a predstavu je pratilo više od 350.000 ljudi. Baš taj komad, za koji kažu da je čudo virtuelnog teatra, izvodi se u Beogradu od 8. do 12. marta kao uvod u 20. Beogradski festival igre.
Blanka Li je član Francuske akademije umetnosti, a odnedavno je direktor legendarnog Teatra Kanal u Madridu. Po profesiji je glumica, igračica i koreograf. Beogradska publika je njen rad otkrila 2008. godine na - Beogradskom festivalu igre. Tada je izveden "Vrt zemaljskih uživanja", hrabar komad čije jarke boje i nadrealne scene neodoljivo podsećaju na Almodovarovu estetiku. Umetnici su sa scene ispraćeni ovacijama, a o njemu se još dugo govorilo u Beogradu.

Screenshot GOOGLE

Tekst potpisa


Li je kreirala pokret i gestikulaciju svih Amodovarovih junaka, dok je sa Lagerfeldom veže prijateljstvo od devedesetih godina prošlog veka. Njihova saradnja počela je 2008. godine tokom "Bala ruža" u Monaku. Umetnica je oduvek bila opčinjena novim tehnologijama i mogućnostima koje one donose. Produkcija komada "Pariski bal" je utemeljena na različitim scenama zabave u kojima učesnici igraju. Celokupno iskustvo traje oko 60 minuta, od kojih se 35 minuta provodi u virtuelnoj realnosti. To je tehnologija koja svakome dopušta da uroni u nepostojeći, digitalno kreirani svet. Publika prati ljubavnu priču kroz različite slike iz virtuelne palete: balska sala, prelepi vrt i ekskluzivan noćni prizor. Učesnici postaju gosti u okviru tri glavne balske scene. Svako je u mogućnosti da izabere svog avatara i postane jedinstven lik. Igrači vode publiku kroz prostor, kako niko ne bi izgubio deo scenarija, međutim - svako je slobodan da na svoj način uživa u zabavi...
Priča počinje raskošnim balom koji u Parizu organizuje bogati bankar Rišar de la Rivijer u čast njegove ćerke Adel koja se vraća kući nakon nekoliko godina putovanja oko sveta. Među zvanicama bala, otac je upoznaje sa mladim biznismenom Džejmsom Markusom. Odjednom, Adel prepoznaje Pjera među gostima...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna