I KLASICIMA JE UDAHNULA POLETAN HUMOR: Sećanje na rediteljku Soju Jovanović u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije

V. STRUGAR

23. 01. 2023. u 13:10

USPOSTAVILA je moderne temelje pozorišne, filmske i televizijske režije, i decenijama bila među centralnim stvaraocima našeg kulturnog života. U svom pozorišnom radu izgradila je Beogradsko dramsko pozorište, postala sinonim za mjuzikle i poletan humor modernim čitanjem domaćih komediografa.

И КЛАСИЦИМА ЈЕ УДАХНУЛА ПОЛЕТАН ХУМОР: Сећање на редитељку Соју Јовановић у Музеју позоришне уметности Србије

Foto: Muzej Pozorišne umetnosti Srbije

Ovim rečima, najavljuje izložbu "Soja Jovanović - pozorišno delo" u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije (ponedeljak, 23. januar) njen autor Aleksandra Milošević, muzejski savetnik. Kako kaže, temelje umetničkog izraza Sofije Soje Jovanović (1. februar 1922 - 22. april 2002) formirale su porodica i bogato intelektualno okruženje u kojem je rasla: deda Milan, dvorski i građanski fotograf i njegov rođeni brat slikar Pavle, Paja, dedin kum Branislav Nušić, otac Pavle, doktor hemije, majka Savka, stric Dušan Jovanović Đukin, vajar, i njegova žena Nevenka Urbanova, glumica.

Tokom okupacije 1941. srela je Radoša Novakovića i Tehnološki fakultet zamenila Dramskim odsekom Muzičke akademije. Različite generacije okupljene na ovoj klasi dale su izuzetan doprinos u posleratnoj izgradnji pozorišta, filma i televizije kod nas.

NAGRAĐENA, PA ZABRANjENA

PRVA režija Soje Jovanović, "Sumnjivo lice" (2. novembra 1948) na sceni Akademskog pozorišta, proglašena je za najbolju predstavu na Festivalu omladine Jugoslavije, a posle tri izvođenja zabranjena je odlukom Odbora za kulturu KPJ. Članovi rasformiranog Akademskog pozorišta postaju kreativna srž novoosnovanog Beogradskog dramskog pozorišta i tokom naredne dve decenije ga uzdižu na nivo avangarde - otkriva naša sagovornica.

Talentovana, duhovita i snažnog temperamenta, objašnjava Aleksandra Milošević, Soja se u pola veka karijere ostvarila kao pozorišni reditelj u 58 predstava, od toga sedam muzičkih i devet dečjih. Uspostavila je uspešnu rediteljsku formulu za briljantne mjuzikle ravne brodvejskim. Obnova njene predstave "Neki to vole vruće" 2007. (u režiji Svetislava Goncića i Radeta Marjanovića) i danas je na repertoaru Pozorišta na Terazijama.

- Izložba osvetljava značajan rad jedne od prvih avangardnih rediteljki, visoko kotirane na lestvici domaće kulturne baštine. Imala je moderne ideje, maštu i sreću da stvara s vrhunskim umetnicima tog doba, što ju je uvrstilo u vrh jugoslovenske kulture. Takođe je dala doprinos u radio-režijama, pedagogiji na Pozorišnoj akademiji, prevodilaštvu i dramatizacijama. Jedan je od osnivača festivala komedije "Nušićijada" - dodaje Miloševićeva.

U kulturnoj zaostavštini ostavila je značajan trag i u radio-režijama, pedagogiji (kao asistent Mati Miloševiću) na prvoj glumačkoj klasi Pozorišne akademije (1949-1952), prevodilaštvu i dramatizacijama. Ona je reditelj prvog jugoslovenskog filma u boji "Pop Ćira i pop Spira" (Avala film, 1957). - Neophodno je da joj za kompletan doprinos kulturi uzvratimo na trajniji način: za početak, neka pozorišna nagrada "Soja Jovanović" za komediju bude u razmatranju u skoroj budućnosti. Kao krovna institucija istorije pozorišne umetnosti, Muzej predstojećom izložbom zaokružuje 2022. godinu u kojoj se obeležavaju dve godišnjice Soje Jovanović - vek od rođenja i dve decenije od smrti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)