ANALOGNE FOTOGRAFIJE U DIGITALNOJ ERI: Weird World, nova kolekcija fotografija u knjizi Vuka Vidora

V.V.S.

09. 01. 2023. u 21:51

KNjIGA autorskih fotografija Weird World Vuka Vidora, našeg eminentnog vizuelnog umetnika, nedavno je izašla iz štampe: reč je o analognim fotografijama snimanih foto-aparatom koje je Vidor godinama sakupljao i objedinio u autentičnu vizuelnu knjigu u kojoj preispituje stvarnost savremenog momenta i digitalno filtriranih veštačkih slika i prizora sveta i ljudi u njemu.

АНАЛОГНЕ ФОТОГРАФИЈЕ У ДИГИТАЛНОЈ ЕРИ: Weird World, нова колекција фотографија у књизи Вука Видора

foto: Vuk Vidor

Objašnjavajući razlog nastanka ove jedinstvene kolekcije, autor je rekao da je fotografija oduvek bila deo njegovog života i umetničke prakse.

- Pre pametnih telefona, nošenje foto-aparata podrazumevalo je posvećeniji pristup fotografiji. Ona je način da se fiksira vreme i stvore uspomene - istakao je Vidor. - Fotografije u knjizi prikazuju poznate ili nepoznate ljude,autoportrete, mesta iz celog sveta i stvaraju čudnu kolekciju fragmentiranih trenutaka i uspomena pre vremena kad su svi postali fotografi i počeli da dokumentuju i izlažu svoje živote na internetu. Ova kolekcija se u početku zasnivala na odbačenim fotografijama koje su foto-laboratorije smatrale lošim, a koje, kada se ukomponuju,stvaraju čudne vizuelne sekvence neuravnoteženih trenutaka i detalja. Postavljanjem u rasporedu levo-desno, otvara se dijalog i započinju moguće priče između njih -objasnio je autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024