SPAS ZA PRIHVATILIŠTE? Dom Crvenog krsta u Smederevu deli sudbinu društvene organizacije koja grca u dugovima

J. ILIĆ

11. 01. 2023. u 11:30

UPRKOS najavama da će od početka ove godine Prihvatilište za beskućnike u Smederevu, najverovatnije, biti zatvoreno - jer nema novca za njegovo finansiranje - teška odluka je odložena, ali ne i stavljena van snage.

СПАС ЗА ПРИХВАТИЛИШТЕ? Дом Црвеног крста у Смедереву дели судбину друштвене организације која грца у дуговима

Foto N. Živanović

Grad je pomogao finansijski, ali to je tek "hitna intervencija", pa iz smederevskog Crvenog krsta najavljuju da će vrata za beskućnike ipak morati da se zatvore - krajem ove godine.

Zatvaranje Doma Crvenog krsta, kako glasi zvanični naziv Prihvatilišta, bilo je najavljeno za 1. januar, iako lokalna samouprava mesečno za njega izdvaja oko milion dinara. Iz pomenute društvene organizacije, međutim, tvrde da su stvarni troškovi trostruko veći...

Da bi se izbeglo zatvaranje, dogovoreno je povećanje gradskih davanja od 30 odsto jer je dosadašnja suma bila dovoljna samo za plate zaposlenih. Štaviše, po broju korisnika, još oko 800.000 do milion dinara je svakog meseca potrebno za redovno plaćanje hrane, ogreva, sredstava za održavanje higijene, komunalija...

Sedište Crvenog krsta u Smederevu, Foto N. Živanović

Prihvatilište, saznajemo, pritiskaju i ogromni dugovi - procenjeni na čak sedam miliona dinara - pa nije isključeno ni da račun Crvenog krsta "ode u crveno". Poverioci neprestano zovu, pa u najgorem scenariju, novca neće biti ni za finansiranje rada Narodne kuhinje.

Povrh svega, Crveni krst je obavezan da lokalnoj samoupravi vrati još četiri miliona dinara - koliko je nenamenski potrošilo prethodno rukovodstvo. Pritom je slaba uteha činjenica da su pre nekoliko meseci svi oni smenjeni, a protiv nekadašnjeg sekretara i još jedne osobe podneta je i krivična prijava...

Do konačnog rešavanja problema, jedina dilema je šta će do kraja godine morati da bude zatvoreno - Prihvatilište ili Crveni krst.

TROŠKOVI

GRAD je po korisniku Prihvatilišta mesečno izdvajao oko 70.000 dinara, ali je problem previše zaposlenih - čak 16 - pa znatan deo te sume zapravo odlazi za njihove zarade.

Inače, smederevski Crveni krst jedini u Srbiji pod svojim okriljem ima i ovakvu ustanovu - jedinu ovog tipa u čitavom Podunavlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)