NEMAC VRŠČANIMA POKLONIO ČEMBELO: Muzička škola otvara odsek za ranu muziku

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

15. 01. 2023. u 18:08

MUZIČKA škola „Josif Marinković“ iz Vršca dobila je čembelo, instrument koji sada imaju samo dve muzičke škole u Srbiji, zahvaljujući čemu će moći da otvori odsek za ranu muziku.

НЕМАЦ ВРШЧАНИМА ПОКЛОНИО ЧЕМБЕЛО: Музичка школа отвара одсек за рану музику

Foto: Gradski muzej Vršac

Reč je o donaciji Nemca Juliusa Pasta iz Regenzburga u Bavarskoj, inače potomka jednog od najznamenitijih Vrščana Feliksa Milekera i nekadašnjeg gradonačelnika Vršca Karla Pasta.

I Juliusova supruga Kamila školi je poklonila svoju drvenu flautu.

U njihovu čast, u Gradskom muzeju u Vršcu, koji je osnovao upravo Pastov predak Feliks Mileker, simbolično je održan barokni koncert, na kom su učenici i profesori muzičke škole svirali na dobijenim instrumentima.

- U godini koja se upravo završila bilo je tačno pola veka kako sam se aktivno bavio muzikom. Biću srećan da na našim instrumentima vršačka deca uče svoje prve muzičke korake i otkrivaju svu lepotu ove umetnosti – rekao je na srpskom jeziku Julius Past.

Ovo je samo jedna u nizu donacija, koju je Past poklonio Vršcu. U toku 2022. godine Gradskom muzeju je ustupio brojne lične stvari Feliksa Milekera, koje su bile izložene na velikoj izložbi posvećenoj tom znamenitom Vrščaninu.

Takođe, donirao je novac za izradu spomenika voždu Karađorđu, koju vršački verujući narod želi da postavi u porti Saborne crkve, jer je upravo tu vođa Prvog srpskog ustanka poslednji put prisustvovao svetoj liturgiji.

- Sve ovo dolazi iz srca i izraz je našeg poštovanja i ljubavi prema ovom gradu – zaključio je Past.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" U POSETI - Najmlađim pilotima u helikopterskoj jedinici MUP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna