"DESETKE" I ZA POVRATAK NJIVI: Stefan, student generacije u Novom Sadu, ima jednu želju

Slobodan Bajić

15. 01. 2023. u 10:30

POLjOPRIVREDNI fakultet završio je u roku, sa "čistom desetkom", poneo titulu studenta generacije Novosadskog univerziteta u oblasti tehničko-tehnoloških nauka, dobio zaposlenje kao stručni saradnik na matičnoj katedri, upisao master studije, a želi da se što pre - vrati na njivu.

ДЕСЕТКЕ И ЗА ПОВРАТАК ЊИВИ: Стефан, студент генерације у Новом Саду, има једну жељу

Stefan sa profesorima na dodeli nagrade, Foto N. Karlić

Stefan Ugrinov (23), mladić iz sela Sakule u Banatu, ne krije da mu nagrade i priznanja mnogo znače kao potvrda predanog rada i truda, ali naglašava da ga atar u kom je odrastao "vuče nazad" da stečeno znanje primeni u praksi.

- Volim njivu, volim da odem da pregledam pšenicu - kaže Ugrinov.

- Odrastao sam na selu i, kao što je bilo logično da studiram poljoprivredu, smatram da je takođe prirodno da se vratim, da radim. Moji se bave ratarstvom i povrtarstvom, pomalo i voćarstvom.

Imamo tezgu na pijaci u Borči. Razno povrće gajimo kao i pšenicu, suncokret, kukuruz.

Prinosi prošle godine su bili nešto slabiji zbog suše, ali tako je to u ovoj oblasti.

Pomažući roditeljima Slaviši i Aleksandri na njivi, uz sestre Snežanu i Svetlanu, Stefan je još kao dete zavoleo poljoprivredu. U osnovnoj školi bio je besprekoran đak, u srednjoj medicinskoj vukovac i usput se bavio naukom kao saradnik u istraživačkoj stanici "Petnica". Tokom studija, ferije je provodio na selu svakodnevno pohodeći njivu.

- Učio sam i učim ono što volim, što me zanima. Iskreno, nisam planirao niti očekivao sve desetke. Međutim, kada sam do treće godine studija došao sa maksimalnim prosekom, rešio sam da nastavim. Iskreno, lakše je bilo kada se ispiti spremaju bez pritiska.

Stefan Ugrinov, Foto N. Karlić

Ali, kada se uči sa voljom i željom, nije problem. U svemu tome, nisam zapostavio društveni život. Imali smo redovna druženja, čuvene žurke u studentskom domu, izlaske u grad, stoni tenis, odbojka, trčanje kejom uz Dunav.

Želja mu je, s obzirom na to da je odabrao životni put, da ostane da živi i radi u Srbiji, jer smatra da ima mesta za uanpređenje naše poljoprivrede.

- Trenutno radim po ugovoru kao stručni saradnik Departmana za fitomedicinu i zaštitu životne sredine i na tome sam veoma zahvalan mom fakultetu, a sve sam uskladio sa pohađanjem master studija. Nastavljam da radim i na selu. Otac je glavni na gazdinstvu od 30 hektara a ja vikendom pomažem. Volim nauku i istraživački rad, volim da učim, ali volim i njivu - zaključio je Stefan.

SESTRE

STEFAN Ugrinov je, kako kaže, u školi mnogo toga povukao od sestara Snežane i Svetlane, koje su takođe nosioci Vukove diplome.

- Snežana je bila student generacije Univerziteta u Beogradu na Ekonomskom fakultetu, koji je završila sa čistom desetkom, a Svetlana je završila master studije Informacionih sistema i tehnologija i radi kao IT stručnjak - ponosan je Stefan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu