OTAC SRPSKE DRAME, JEDAN OD NAJVEĆIH KOMEDIOGRAFA: Na današnji dan, pre 217. godina, rođen je čuveni Jovan Sterija Popović

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

13. 01. 2023. u 20:49

NA današnji dan 1806. godine u Vršcu je rođen Jovan Sterija Popović, otac srpske drame i jedan od naših najvećih komediografa.

ОТАЦ СРПСКЕ ДРАМЕ, ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ КОМЕДИОГРАФА: На данашњи дан, пре 217. година, рођен је чувени Јован Стерија Поповић

Foto: J.J.Baljak/Arhiva

O njegovom stvaralačkom opusu zna se gotovo sve – da je tvorac Kir Janje, Pokondirene tikve, Ženidbe i udadbe, Zle žene i Rodoljubaca, da je bio advokat, ministar prosvete i inicijator osnivanja današnje Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodne biblioteke, Narodnog muzeja...

„Novosti“ vam donose neke manje poznate činjenice o ovom Vrščaninu, koji je svrstan među 100 najznamenitijih Srba.

Jovan Sterija Popović je rođen u trgovačkoj porodici, kao treće dete. Fizički je bio bolešljiv i nejak, sa atrofiranom levom rukom, zbog čega nije učestvovao u dečjim igrama u kojima je bila potrebna snaga, već je sedeo sa strane i posmatrao šta se dešava. Već tada je stekao moć da zapaža ponašanje svojih vršnjaka i sugrađana, koje je kasnije nepogrešivo opisivao u svojim delima.

Foto: Arhiva

Sterija i njegov deda Nikola Nešković

Nadimak Sterija, po kom je prepoznatljiv, u stvari predstavlja ime njegovog oca, inače poreklom Cincarina. Upravo je on piscu poslužio kao inspiracija za lik škrtog Kir Janje.

Piščev deda po majci je bio čuveni slikar Nikola Nešković, živopisac, zograf i umetnik sa kojim je počelo moderno srpsko slikarstvo.

Osim za vrsnog komediografa i dramaturga, Sterija je važio i za najboljeg pesnika svoga doba. Autor je najpesimističkije zbirke u našoj književnosti „Davorje“, dok je, s druge strane, njegova pesma „Ustaj, ustaj, Srbine, ustaj na oružje“ tokom Mađarske bune 1848. godine za Srbe u Ugarskoj bila nešto poput francuske Marseljeze.

U mladosti je bio veren Martom Pešom, ćerkom uglednog vlasnika svilarskog zavoda u Vršcu. Ta ljubav, međutim, nije završena brakom, jer je Marta stradala od udara groma. To je mladog Steriju toliko razočaralo, da je izgubio veru u ljubav. Ipak, u svojoj 43. godini sklopio je „razuman brak“ sa devet godina starijom udovicom Jelenom Manojlović.

Foto: J.J.Baljak/Arhiva

Sterijin nadgrobni spomenik

Posle svega šest godina braka, Sterija, onako bolešljiv i razočaran jer je bio proteran iz Srbije zbog neslaganja sa tadašnjim političarima, preminuo je u rodnom Vršcu. Bilo mu je tek 50 godina. Tada je doživeo možda i najveću od brojnih nepravdi – dvostruka udovica ga je sahranila u istoj grobnici u kojoj počiva i njen prvi suprug Joakim Manojlović.

Sterija, tako, i nadgrobni spomenik deli sa Manojlovićem, s tim što je prednja strana, koja gleda ka grobljanskoj crkvi, posvećenja njemu, a zadnja prvom Jeleninom suprugu. Po tome je ovaj spomenik jedinstven na Gradskom groblju u Vršcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)