USIJANOM GLAVOM SE NE MISLI: Stefan Arsenijević, posle još jednog priznanja "Strahinji Banoviću", najnagrađivanijem filmu u poslednjoj deceniji

A. Popadić

04. 01. 2023. u 12:00

ZA Stefana Arsenijevića i njegov film "Strahinja Banović" ova 2022. godina počela je sa nagradom (na Festu) i završila se s nagradom (Asocijacije filmskih festivala Srbije za najbolji srpski film).

УСИЈАНОМ ГЛАВОМ СЕ НЕ МИСЛИ: Стефан Арсенијевић, после још једног признања Страхињи Бановићу, најнаграђиванијем филму у последњој деценији

Foto Tanjug

U međuvremenu, Arsenijević, kao i pojedini članovi njegove ekipe, putovali su sa "Strahinjom" po Evropi, gostovali i pobeđivali na festivalima, prikazivali film po tamošnjim bioskopima...

"Strahinja Banović" je, od apsolutne pobede u Karlovim Varima, postao najuspešniji srpski film u poslednjoj deceniji. Njegov reditelj i scenarista, za "Novosti" sumira više nego uspešnu godinu na izmaku.

- Najuzbudljiviji nam je bio taj prvi susret domaće publike sa filmom na Festu, glavni glumci Ibrahim Koma i Nensi Mensa-Ofei koji su došli u Beograd na druženje sa publikom, otvorili jubilarni 50. Fest. Nagrada AFIFS-a koju smo nedavno dobili je na najlepši način zaokružila ovu godinu, a između toga smo putovali po festivalima u Evropi. Polako se zatvara taj krug prikazivanja filma, koji je prevazišao sva moja očekivanja. Gostovali smo na više od pedeset festivala i osvojili trideset nagrada. Ponosan na svakog pojedinačnog člana svoje ekipe - iskren je Stefan Arsenijević.

*A šta posle "Strahinje Banovića"?

- Imam nekoliko ideja, a odmah posle praznika posvetiću se planiranju novog filma. Nadam se samo da neću čekati deset godina na sledeći, koliko je prošlo između mog prvog filma i "Strahinje".

* Primajući nedavno nagradu AFIFS-a Arsenijević je poželeo da svako od nas u sebi pronađe Banović Strahinju, odnosno, kapacitet i način da razume druge, da oprosti... a to je ono što savremenom svetu, reklo bi se, najviše nedostaje.

- Živimo u nekom čudnom i opasnom vremenu, stalno na ivici trećeg svetskog rata, na ivici nekog potencijalnog sukoba, bilo na lokalnom ili na globalnom nivou. Zato je dobro da se podsetimo tog našeg junaka Banović Strahinje, da budemo mudri, da budemo čovečniji i da u sebi pronađemo snagu i sposobnost da razumemo druge ljude, da oprostimo i onima koji su nam, možda, učinili nažao. To, naravno, nije lako, zato se i kaže "pomalo je takijeh junaka, ka što bješe Strahiniću bane".

Foto Promo

* Reditelj nam otkriva i svoju novogodišnju želju.

- Zvučaću kao misica koja želi mir u svetu, ali to je, čini se, danas više nego ikad prava i konkretna želja. Da ne razmišljamo kao Banović Strahinja sa usijanom glavom i usijanim strastima. Mi koji živimo na ovim prostorima svedoci smo iz ličnog iskustva da svaki sukob mora jednom se završi, kao i to da su ratove na jugoslovenskom prostoru svi izgubili. Umesto prvo da ratujemo pa onda tražimo solucije za mir, mnogo je mudrije da odmah tražimo mirnodopska rešenja za potencijalne sukobe. Jer, sve je pametnije od rata!

ČEKAJUĆI NAPISAO "MALO IZNAD TLA"

*DOK čekamo na njegov novi film, Arsenijević će se ubrzo posle praznika predstaviti kao autor knjige "Malo iznad tla".

- To je nešto na čemu sam radio poslednje dve godine sa velikim zadovoljstvom. Reč je o knjizi razgovora sa mojim bivšim profesorom, a sada kolegom i prijateljem Srđanom Karanovićem. "Malo iznad tla" nije klasična monografija već dijalog dvojice kolega, ali ona, čini mi se, na neposredan i živ način osvetljava stvaralaštvo Srđana Karanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana