PROCVAT SRPSKOG FILMA: Svečano obeležen 63. rođendan FCS i saopšteni ohrabrujući rezultati koje postiže naša kinematografija

A. Popadić

29. 12. 2022. u 12:21

GODINA na izmaku bila je jedna od najuspešnijih u ovom veku u srpskoj kinematografiji - čulo se na proslavi 63. rođendana Filmskog centra Srbije u Dvorani kulturnog centra.

ПРОЦВАТ СРПСКОГ ФИЛМА: Свечано обележен 63. рођендан ФЦС и саопштени охрабрујући резултати које постиже наша кинематографија

Foto M. Krstić

Tome u prilog svedoči podatak da su srpski filmovi i manjinske koprodukcije bili sastavni deo najvećih svetskih festivala, ali i činjenica da je tokom 2022. bioskopske premijere imalo čak 19 domaćih igranih filmova.

- Prema podacima do 14. decembra, 19 srpskih filmova u 2022. godini imalo je ukupno 741.943 gledaoca, a najgledaniji domaći film, sa skoro 200.000 gledalaca je "Leto kada sam naučila da letim" Raše Andrića - otkrio je direktor FCS Gordan Matić.

Sjajnu gledanost imao je i "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića (167.846), dok su između 50.000 i 100.000 gledalaca imali "Komedija na tri sprata", "Vera", "Sveta Petka: Prst u pustinji" i "Ala je lep ovaj svet".

Foto Promo

Matić je saopštio da ukupni budžet Filmskog centra u 2023. iznosi 1.226.356.000 dinara (oko 10,4 miliona evra), a da će u narednoj godini biti raspisana 22 konkursa. Novac koji će se deliti po svim kategorijama iznosiće 1.038.000.000 dinara (oko 8,8 miliona evra). U protekloj godini na pomenutim konkursima podržano je 18 igranih filmova i 16 dugometražnih dokumentarnih ostvarenja koje ćemo narednih godina gledati na ekranu.

A koje ćemo srpske filmove gledati u bioskopima u 2023. godini? Sudeći po insertima koji su prvi put javno prikazani gostima na rođendanskoj proslavi FCS-a i sledeća godina biće berićetna za domaću kinematografiju.

Tako nas u 2023. očekuje premijera filma "Čuvari formule" Dragana Bejlogrlića o nukleranom incidentu u Vinči 1958, novo delo Slobodana Šijana o Bošku Tokinu "Budi bog s nama", nastavak kultnog hita "Munje: Opet" Raše Andrića, savremena migrantska drama "Među bogovima" Vuka Ršumovića, istorijsko-ratni spektakl Radoša Bajića "Heroji Halijarda", "Bauk" Gorana Radovanovića o NATO bombardovanju iz ugla deteta... Premijere će imati i nova ostvarenja Maje Miloš ("Pukotina u ledu"), Koste Đorđevića ("Žal"), Stevana Filipovića "Pored tebe", Marka Đorđevića ("Za danas toliko"), Sabolča Tolnaija ("Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom"), Ivana Jovića ("Senoviti Mediteran"), Mladena Đorđevića ("Prvi maj"), Marka Backovića ("Izolacija"), Luke Bursaća ("Videoteka")...

Foto Promo

Rođendansko slavlje FCS-a uveličali su i predstavnici Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) koji su proglasili godišnje pobednike u dve kategorije: najbolji srpski film u 2002. je "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, dok je najbolja srpska manjinska koprodukcija "Stric" Davida Kapca i Andrije Mardešića.

- Ovo je nagrada za celu ekipu, koju su činili ljudi iz pet koprodukcionih zemalja i svi smo zajedno pokušali da napravimo jednog savremenog Banović Strahinju. Razmišljajući o našem filmu i našem junaku, poželeo bih da svako od nas bar delom pronađe u sebi Banović Strahinju, kapacitet i način da razume druge, čak i ako su mu uradili nešto nažao. To je i poruka našeg filma - poručio je laureat Arsenijević.

REKORDNA PRODAJA KNjIGA

DIREKTOR FCS Gordan Matić pohvalio se da je ova kuća, kojoj izdavaštvo nije osnovna delatnost, u 2022. prodala više od 2.500 knjiga, što je apsolutni rekord. On je podsetio da se trude da balansiraju između domaćih i stranih autora, kao i da su protekle godine objavili osam knjiga, među kojima su "Žan-Lik Godar: Permanentni revolucionar" Berta Rebhandla, "Zabranjeni bez zabrane" Milana Nikodijevića, "Možda se nađe mesto i za ovo" - peti tom sabranih dela Branka Vučićevića, "Uhvati mačku" Blejka Snajdera...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona