DANOJLIĆU POSTHUMNO "ĐAK KAPLAR": Akademik, pesnik i književnik biće sahranjen danas u rodnim Ivanovcima kod LJiga

B. Puzović

02. 12. 2022. u 08:45

AKADEMIK, pesnik i književnik Milovan Danojlić biće sahranjen danas na groblju u svom rodnom selu Ivanovci kod Ljiga.

ДАНОЈЛИЋУ ПОСТХУМНО ЂАК КАПЛАР: Академик, песник и књижевник биће сахрањен данас у родним Ивановцима код Љига

Foto D. Milovanović

Po njegovoj želji, sahrana će biti obavljena u najužem krugu porodice, bez prisustva javnosti, u grobnici koju je za života izgradio, kao i svoju zadužbinu - Crkvu Svetog Nikole, na groblju, na brdu Kamalj u Ivanovcima.

Foto D. Milovanović

Na svečanoj sednici Skupštine opštine, povodom Dana Ljiga, sutra će velikom posleniku pisane reči biti, posthumno, dodeljeno najveće priznanje ove lokalne samouprave - Plaketa "Đak kaplar", na predlog Dragana Radovanovića, direktora Gradske biblioteke u ovoj varošici. U obrazloženju predloga Radovanović je naveo da je Danojlić književnik sa najvišim umetničkim dometima, prevodilac vrhunskih dela sa francuskog i engleskog govornog područja, pisac više od 70 knjiga...

Foto B. Puzović

Grobnica Milovana Danojlića

- Rodni kraj, predele, ljude, karaktere i govor koristio je kao neiscrpnu temu i inspiraciju, ugrađujući ih u svoja dela - kaže Radovanović. - Mada je više od četiri decenije živeo i stvarao u Francuskoj, svojim javnim delovanjem bio je sa nama, sa svim našim uspesima, stradanjima, borbama, uvek na braniku patriotizma i interesa srpskog naroda. Kao neumorni hroničar teških vremena Danojlić je ličnim primerom pokazao da je nesalomivi duh jedini oslonac svih jakih ljudi koji se kroz život probijaju iskrenom verom u to što rade. Odlučio je da ostane svoj na svome, sa svojim narodom, da se vrati tamo gde je ponikao: brdo Kamalj, Ivanovci, Kačer. Ljig. Milovan Danojlić je zaista velikan našeg kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu