MODERNA DECA U ĆOPIĆEVSKOM SVETU: "Tajne dedinog kofera" - novi roman Bojana LJubenovića

Marina Mirković

29. 11. 2022. u 15:20

DUGOGODIŠNjI aforističar "Novosti", poznati naš satiričar i pisac Bojan Ljubenović, autor velikog broja knjiga za decu ali i bestselera za odrasle čitaoce poput romana "Da je bolje, ne bi valjalo" ili prozne zbirke "Ništa nije smešno" te legendarnih "Pisma iz Srbije", za "Lagunu" je nedavno objavio i novi roman za decu i mlade - "Tajne dedinog kofera".

МОДЕРНА ДЕЦА У ЋОПИЋЕВСКОМ СВЕТУ: Тајне дединог кофера - нови роман Бојана Љубеновића

Bojan Ljubenović, Foto Privatna arhiva

Nakon desetak hiljada prodatih primeraka satiričnih i humorističkih knjiga za odrasle, Ljubenović se okrenuo ćopićevskom svetu odrastanja, pripovedajući o gradskom dečaku Ognjenu koji prvi put provodi celo leto kod babe i dede na selu - gde se susreće sa izazovom sticanja novih prijatelja, dečačkim iskušenjima poput prvih simpatija i ljubavi, ali i otkrivanjem neverovatnih tajni onog misterioznog dedinog kofera iz naslova...

Tajne dedinog kofera

- Ne umem da pišem ni o Teletabisima niti o Sunđer Bobu, ni o svim tim junacima modernog doba koji ne pripadaju "našem vremenu" odnosno nisu bili deo našeg odrastanja i sazrevanja - otkriva Ljubenović. - Napisao sam, stoga, ono što umem: jednu u svakom smislu "oldskul" knjigu, roman o tzv. starim a u stvari večnim, iskonskim vrednostima, o sazrevanju, prijateljstvu, poštovanju, požrtvovanosti, ljubavi... Priču koja nas uči i o tome da stari ljudi, čiji nam se životi u tim mladim nežnim godinama prečesto čine posve dosadnim i neinteresantnim, mogu da kriju velike tajne i za sobom (u svojim "koferima") neretko imaju mnoga iskustva i te kako vredna divljenja i poštovanja, koja njihove živote čine vrlo zanimljivim.

Ilustracija iz knjige

Ljubenović ne krije ni da njegova namera i jeste bila da da svojevrsni omaž velikanu na čiju literaturu Bojanov roman i te kako asocira, već na prvu loptu, ne samo zbog priče o seoskoj dečjoj družini nego i po stilu i senzibilitetu:

- Da, želeo sam da se na neki način odužim velikom Branku Ćopiću koji je svojim nezaboravnim knjigama ulepšao kako moje, tako i detinjstvo i odrastanje nebrojenih ljudi koji pripadaju generacijama pre i posle moje. To takođe pokazuje da su mladalački problemi, strepnje i dileme do danas ostali isti, koliko god se "vremena" međusobno razlikovala.

Ilustracija iz knjige

Informacija da je upravo ova knjiga bila najprodavaniji naslov namenjen deci i mladima na štandu "Lagune" na proteklom Sajmu knjiga, te da je upravo štampan drugi tiraž, osim što potvrđuje da deca ipak čitaju, pričinila je autoru ogromno zadovoljstvo jer dokazuje da mladi danas čitaju i ovakve knjige - po mnogo čemu "starinske".

- Obradovale su me i informacije da je veliki broj odraslih, noseći knjigu na dar svojoj deci, uronio u nju i "začitao" se, nisu mogli da stanu sa čitanjem, već su je u dahu progutali i zahvalni su zbog tog neočekivanog povratka u detinjstvo i neko lepše, bezbrižnije doba - navodi Ljubenović, i naglašava da je i ilustratorka Marina Veselinović osetila duh ovog romana, te u skladu sa tim i kreirala crno-bele ilustracije jednako "starovremskog" stila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu