STRIPOVI U ČAST VELIKIM DELIMA LITERATURE: Tri grafička romana u prvom kolu edicije "Vagabond"

Marina Mirković

09. 11. 2022. u 15:25

TRI naslova zaokružuju prvi krug izdanja u novoj, prestižnoj ediciji "Vagabond" izdavačke kuće "Najkula" - u luksuznom formatu i opremi, štampana po najvišim svetskim standardima, ova je edicija zamišljena kao nešto čime bi svaki ljubitelj i kolekcionar stripa mogao da se podiči, donoseći izbor najboljeg što moderna, ali i klasična svetska strip produkcija imaju da ponude.

СТРИПОВИ У ЧАСТ ВЕЛИКИМ ДЕЛИМА ЛИТЕРАТУРЕ: Три графичка романа у првом колу едиције Вагабонд

Foto: Promo

Naslovi u njoj izlaziće u krugovima od po tri ili četiri albuma, nalik nekadašnjoj praksi objavljivanja knjiga u "kolima" - a to prvo "kolo" obuhvata dve adaptacije romana i jedno delo talentovane poljske autorke.

U tom prvom krugu iz slikovitog Živernija (Vagabond 1: "Crni lokvanji"), seoceta u kome je Klod Mone proživeo poslednje decenije svog života, a nakon nepredvidivog, spektakularno oslikanog krimića, stripoljupcima je ponuđeno mesto u vremeplovu koji će ih odvesti put posleratne, staljinističke Poljske (Vagabond 2: "Ne možeš da poljubiš koga hoćeš"), gde će ispratiti sve nedaće koje nosi prva ljubav u mraku režima koji drži sve pod čeličnim stiskom, i saznati štošta o "istini". Predratni Pariz (Vagabond 3: "Slika i prilika") mesto je radnje maestralne stripske adaptacije romana čuvenog francuskog pisca Marsela Emea - o sredovečnom, oženjenom Raulu Serizijeu, čoveku koji je iznenada dobio priliku da svoj život počne iz početka...

"Crni lokvanji" stripska su adaptacija (koju potpisuje Frederik Dival uz crtež Diđea Kasgrena) bestselera Mišela Bisija koja odslikava pejzaž pitoreskne varošice Živerni, iz koje je crpio inspiraciju Mone, ali i portrete tri žene koje nemaju gotovo ništa zajedničko osim želje da napuste ovo bajkovito mestašce na severu Francuske - i činjenice da će im se životi pretvoriti u krvavu bajku. Jer samo jedna od žena će uspeti da pobegne. Druge dve će morati da umru. Predivno komponovana krimi-drama odiše senzibilitetom francusko-belgijske škole stripa, što je jedan od temelja na kojima će ova edicija počivati.

U prilog tome govori i drugi naslov iz ove edicije: "Ne možeš da poljubiš koga hoćeš" poljske autorke Maržene Sove (crtež Sandrin Revel), album simpatičnog naslova i dopadljivog crteža koji pripoveda priču o staljinističkoj Poljskoj iz ugla dece koja otkrivaju šta su male i velike istine, šta im je dozvoljeno a šta strogo zabranjeno i kako naizgled nebitne i nevine stvari mogu da pokrenu ogromne lavine koje prete da se obruše na nevine.

Prvi krug edicije "Vagabond" zatvara adaptacija poznatog romana La Belle Image, nastalog pre više od 80 godina i opisivanog kao "izvrnuta Kafkina Metamorfoza". Siril Bonen zaslužan je za kompletnu adaptaciju ovog briljantnog romana u formu stripskih kadrova i oblačića, uz klasičan stil crtanja i s velikom privrženošću delu velikog Emea.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola