NAGRADA „DUŠAN VASILJEV“: Grad Kikinda raspisao konkurs

R. Š.

02. 11. 2022. u 14:26

GRAD Kikinda raspisao je konkurs za književnu nagradu „Dušan Vasiljev”, koja se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku, objavljenu tokom ove godine u Srbiji.

НАГРАДА „ДУШАН ВАСИЉЕВ“: Град Кикинда расписао конкурс

Foto: Grad Kikinda i R.Š.

Ovo je jedna od tri najznačajnije nagrada za pisce u našoj zemlji, za koju je prošle godine konkurisao čak 181 autor.

U konkurenciji mogu da budu pesničke i prozne knjige. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 1.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Prijave na konkurs mogu da pošalju izdavači i autori (tri primerka po pojedinačnom naslovu) na adresu: Narodna biblioteka „Jovan Popović”, Trg srpskih dobrovoljaca 57, 23300 Kikinda, uz obaveznu napomenu: „Za nagradu Dušan Vasiljev“. Prijave se primaju do 1. februara 2023. godine. O dobitniku će odlučivati žiri koji će raditi u sastavu: Radovan Vlahović, predsednik, dr Zoran Đerić, potpredsednik i Đorđe Pisarev, član. Nagrada će biti dodeljena 27. marta 2023. godine, na dan smrti Dušana Vasiljeva, koji je ujedno i Dan kikindske Gimnazije koja nosi ime ovog pesnika.

Nagrada „Dušan Vasiljev” ustanovljena je odlukom Kulturno-prosvetne zajednice Kikinde 1997. godine u znak sećanja na delo pesnika koji je rođen u Kikindi juna 1900. godine. Iako je poživeo samo 24 godine, Vasiljev je, zbog vrednosti svojih dela, postao jedan od najznačajnijih srpskih pesnika ekspresionističke ideologije. Njegova najpoznatija pesma je „Čovek peva posle rata“.

Nagrada nije dodeljivana nekoliko godina, a potom je obnovljena odlukom Skupštine opštine Kikinda 2009. godine. Po Pravilniku koji je tada izrađen, nagrada se dodeljuje za najbolju pesničku ili proznu knjigu savremenog autora koja je objavljena na srpskom jeziku.

Tokom proteklih četvrt veka, nagradu „Dušan Vasiljev” dobili su: Jovan Zivlak, Stevan Raičković, Jovica Aćin, Milorad Pavić, Milisav Savić, Gojko Tešić, Franja Petrinović, David Albahari, Zvonko Karanović, Mića Vujičić i drugi. Prošlogodišnji dobitnik je Lazar Pavlović iz Beograda, za knjigu „Priče o Adamu“. On je ujedno i jedan od najmlađih dobitnika ovog priznanja.

Prednjačila poezija

Na konkurs za književnu nagradu „Dušan Vasiljev“ od 181 naslova prošle godine je bilo najviše poezije, 74 knjige, 61 roman, 37 knjiga priča i 9 naslova ostalog žanra. Po broju autora koji su konkurisali ovo priznanje je odmah iza nagrade „Biljana Jovanović“ Srpskog književnog društva i NIN-ove nagrade.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)