STRIP NA SAJMU KNJIGA: Velikani devete umetnosti pred publikom

V. N.

18. 10. 2022. u 15:57

KUĆA "Besna kobila" premijerno će predstaviti najnoviji grafički roman "Žuti taksi" Kristofa Šabutea, proslavljenog francuskog strip-autora, čije delo naša publika već dobro poznaje, budući da je ovo već peta njegova knjiga kod istog izdavača.

СТРИП НА САЈМУ КЊИГА: Великани девете уметности пред публиком

Toša Borković

Rođena u osvit još jednog najavljenog kraja sveta izdavačka kuća "Stalker" bavi se izdavanjem luksuznih strip-albuma, mangi i monografija o strip-autorima, među kojima najvažnije mesto zauzimaju "Noć" Filipa Drijea i nedavno objavljen album "Vatre i šapat" Lorenca Matotija i Džerija Kramskog - gigantima evropskog stripa koji do sada nisu prevođeni na srpski jezik. Među "Stalkerovim" izdanjima ističu se i manga serijal Đunđija Itoa - "Nikad čovek", stripska adaptacija filmskog hita s kraja sedamdesetih - "Osmi putnik" i, pre svega, biografska knjiga o Hugu Pratu - "Sećam se Prata", a za Sajam knjiga će izaći i luksuzno opremljeno izdanje remek-dela Žan-Pjera Dionea i Žan-Kloda Gala - "Legenda o Arnu", koje je rano preminulog crtača Gala, autora nevelike bibliografije, svrstalo među velikane francusko-belgijskog grafizma.

"Ugovor s bogom" legendarnog Vila Ajznera grafički je roman koji, prvi put na srpskom, uz izdanju "Čarobne knjige", obuhvata dva nastavka jednog od krucijalnih dela devete umetnosti.

Knjiga "Stripoterapija" autorke i ilustratorke Ane Petrović, sa društvenih mreža i u dopunjenom izdanju stigla je u "Kreativni centar" i pred čitaoce - kao jedinstvena kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju, pretočena u štampano izdanje, koje sadrži i tekstove psihoterapeutkinje i autorke. Ana Petrović povezuje lično iskustvo sa različitim sadržajima popularne ili visoke kulture koji su obeležili odrastanje dece devedesetih godina - knjige, filmove, video-igre, muziku, ali stripove prate i objašnjenja koja približavaju značenja i mnogo mlađim generacijama.

BONUS VIDEO: NAJBOLjE KARIKATURE U SRBIJI: Otvorena izložba, počeo Festival “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)