OTVORIĆEMO VRATA SVETSKIH MUZEJA I GALERIJA: Ministarka Gojković o srpskoj likovnoj sceni

V. N.

11. 10. 2022. u 15:57

UBEĐENA sam da umetnici i ljudi koji imaju galerije, i dele prema modernoj likovnoj umetnosti jednaku strast, kao što je moja, znaju šta bi bilo najbolje da uradimo zajedno, da bismo stvorili neku novu Miru Brtku, Marinu Abramović, ili Vladimira Veličkovića, neko ime koje će otvarati vrata svih galerija i muzeja u svetu.

ОТВОРИЋЕМО ВРАТА СВЕТСКИХ МУЗЕЈА И ГАЛЕРИЈА: Министарка Гојковић о српској ликовној сцени

Foto Z. Jovanović

Među našim divnim, talentovanim ljudima, sigurno postoji neko ko će biti prepoznat u međunarodnim okvirima. Evo, na Art marketu u Budimpešti je i nekoliko slika Uroša Đurića, koji je priznatiji u Austriji nego kod nas.

Ovo je, za "Novosti", izjavila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, neposredno nakon što je u Balna centru, u glavnom gradu Mađarske, kao predstavnik zemlje počasnog gosta, otvorila ovu međunarodnu manifestaciju.

- Galerija Bel art i Vesna Latinović su, kada su pokrenuli ovu priču, tražili da razgovaraju sa mnom. Shvatila sam koliko je ovo važan Art market, da je drugi po veličini posle onog u Beču, koji pokriva umetnike iz centralne Evrope, i da nastup na njemu predstavlja značajnu priliku da se na jednom mestu prikaže naše savremeno likovno stvaralaštvo, pa su dobili veliku podršku Ministarstva kulture - objašnjava sagovornica, ocenjujući da se upravo privatna inicijativa koju je država prepoznala i podržala, formula koja se pokazala kao veoma uspešna.

Ministarstvo je, prema njenim rečima, uvek tu da predstavi naše tradicionalne ustanove kulture, ali prati i opšti trend povezivanja privatnog i državnog sektora:

- Naše privatne galerije vrlo uspešno deluju. Njihova delatnost dobila je veliki zamajac poslednjih godinu i po dana, a likovna umetnost postaje sve vidljivija i u domaćim, i međunarodnim okvirima. Sada im je potreban vetar u leđa da bi uspeli da umetnike, koje su prepoznali kao najbolje, predstave svetskoj javnosti.

Za izlazak na globalnu scenu neophodno je, smatra Gojkovićeva, da dođemo do "neke naše formule, gledajući uzore država koje su se probudile nešto pre nas":

- Rumunija je napravila odličan koncept i uspela svoje umetnike da nametne međunarodnoj kritici i publici. Tim putem, ili nekim sličnim, trebalo bi i mi da idemo - zaključila je Maja Gojković.

BONUS VIDEO: TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)