STRIP JE BIO MAGIJA: Bila je to zapostavljena umetnost, a sada ima mnogo autora

M. Kralj

01. 10. 2022. u 11:45

NA juče otvorenom 19. Međunarodnom salonu stripa u beogradskom Studentskom kulturnom centru, našem čuvenom likovnom umetniku iz Pariza, Miliji Beliću, uručeno je priznanje "Srećko Jovanović".

СТРИП ЈЕ БИО МАГИЈА: Била је то запостављена уметност, а сада има много аутора

Foto I. Marinković

O nagradi izdavačke kuće "Dečje novine Dositej" i Opštine Gornji Milanovac, kao i imenu koje nosi, slikar, skulptor i teoretičar umetnosti, izuzetnog međunarodnog priznanja, za "Novosti", kaže:

- Srećko Jovanović je zaslužan za celokupnu moju umetničku karijeru, zbog profesionalne i ljudske podrške koju mi je pružio. Dok sam rastao strip je bio prava magija. Imao sam samo 14 godina kada sam pokucao na vrata "Dečjih novina" i uputili su me na Jovanovića, koji je bio glavni i odgovorni urednik. Pokazao sam mu mapu sa radovima, dopali su mu se, pa sam prvo crtao ilustracije, a kasnije postao i deo tima najvećeg strip projekta u tadašnjoj Jugoslaviji - "Mirka i Slavka". Crtao sam sve osim glavih likova, koje je završavao autor Desimir Žižović Bujin. Srećko mi je govorio da se čitaoci bune ako vide da je Mirka i Slavka crtao neko drugi.

Foto I. Marinković

Bila je to, ističe sagovornik, sjajna prilika da usavrši crtež, što mu je pomoglo da potom radi samostalne stripove. Od Jovanovića je dobio scenario u kom su likovi bili dečak Dane i njegov verni drug pas Riki, koji su prolazili kroz razne avanture na ovim našim prostorima. Neke sekvence izložene su sada na Salonu stripa.

- Srećko je bio human čovek, prosvetni radnik sa pokroviteljskim odnosom prema mladima - nastavlja Belić. - Ohrabrivao me je, ne samo da crtam, nego i da budem dobar đak. "Dečje novine" su tada, početkom sedamdesetih organizovale dve crtačke škole za mlade autore, u Vrnjačkoj Banji i na Rudniku. Za jednog junošu, od 17 godina, bilo je to veliko ohrabrenje.

Ali, kada je upisao beogradsku Likovnu akademiju, profesori su ga, kako tvrdi umetnik, obeshrabrivali da nastavi da se bavi stripom:

- Smatrali su da je to niža vrsta umetnosti. Krenuo sam drugim putem, bavio sam se slikarstvom, skulpturom, teorijom umetnosti. Zanimalo me i da sebi dam neke odgovore koje nisam mogao da dobijem na samom fakultetu. Ipak, uvek sam ostao sentimentalan prema stripu.

Sagovornik se priseća i kako su svojevremeno "Dečje novine" nastradale upravo zbog negovanja stripa:

- Postojao je takozvani zakon o šundu, koji je uništio ovu izdavačku kuću, jer je morala da plaća velike poreze. Zato me raduje ono što mogu da vidim i na ovom festivalu, da ima sve više domaćih izdavača i strip autora, jer je to umetnost koja zavređuje svaku pažnju.

U SKC-u je sinoć održana i tribina, sa video-projekcijom, na kojoj je predstavljen Belićev album "Paralelni svetovi", ("Dečje novine Dositej"), o vezama njegovog strip i likovnog stvaralaštva, kao i knjiga Ecce Homo ("Čigoja" i Društvo za kulturnu saradnju Srbija-Francuska).

- Cilj albuma bio je da povežem ta dva sveta; svet stripa, fantazije iz mladalačkih dana i apstraktnih slika i skulptura koje radim - objašnjava umetnik. - Ispostavlo se da je struktura crteža, slike, figura, apsolutno ista kao kod geometijskih kompozicija. Kostur je već bio prisutan, ta likovna suština, koju sam intuitivno nosio u sebi, danas se samo pročistila na nivou apstraktne umetnosti.

U SVETSKIM MUZEJIMA

KADA sam otišao u Francusku, video sam da se strip tamo doživljava i tretira drugačije nego kod nas. Ovde je dugo smatran zabavnim štivom, uglavnom za mlade, dok ga tamo čitaju odrasli. Strip tamo ulazi u muzeje, pa je nedavno održana velika izložba u "Gran paleu" posvećena belgijskom strip autoru Herveu, koji je crtao Tintina. A ovog leta je u prestižnom Muzeju čoveka organizovana izložba Enkija Bilala, poreklom Beograđanina, čiji su plakati bili po celom Parizu. Iz toga se vidi koliki značaj pridaju stripu kao umetnosti - kaže Belić.

"KEKEC" I "NOVOSTI"

PRVO priznanje koje je Belić stekao kao četrnaestogodišnjak bila je prva nagrada na konkursu za strip popularnog lista za mlade "Kekec", uz konstataciju žirija da ima "prefinjen osećaj za grafiku i da je crtački najzreliji."

- "Kekec" su izdavale "Večernje novosti", pa imam poseban sentiment prema vašoj kući - dodaje umetnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)