"MEKSIKO U ISTORIJSKOJ ŠTAMPI SRBIJE": U Muzeju "Horreum Margi" u Ćupriji u petak u 13 sati

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 09. 2022. u 11:11

OTVARANjE izložbe “Meksiko u istorijskoj štampi Srbije”, koju priređuju opština Ćuprija i Ambasada Meksika u Srbiji, biće otvorena u petak, 30. septembra u 13 sati u holu Muzeja ‘’Horreum Margi-Rasvno’’ u Ćupriji.

МЕКСИКО У ИСТОРИЈСКОЈ ШТАМПИ СРБИЈЕ: У Музеју Хорреум Марги у Ћуприји у петак у 13 сати

Foto:SO Ćuprija

Tom prilikom biće promovisan i digitalni portal pod istim nazivom, koji prezentuje 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844. do 1953. godine, od kojih će na izložbi biti predstavljeni najzanimljiviji članci sa portala. Digitalni portal „Meksiko u istorijskoj štampi Srbijeˮ narodima Srbije i Meksika poklonili su Ambasada Meksika u Srbiji i Udruženje ‘’Adligat’’ povodom velikog jubileja - 76 godina diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije.

Portal sadrži vredne materijale koji svedoče o načinu na koji je štampa u Srbiju u kontinuitetu, i pre uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Meksika, iskazivala interesovanje za događaje u Meksiku i pratila sve važne razvojne puteve ove, geografski udaljene, ali, očigledno, po svim drugim kriterijumima Srbiji bliske zemlje. Uspostavljanje diplomatskih odnosa 1946. godine samo je vrhunac već postojećih kulturnih, društvenih, naučnih, privrednih i drugih veza koje su postojale između dva naroda u prethodnom periodu.

Devet tema koje pokrivaju gotovo sve aspekte društvenog života jedne zemlje, od privrede, preko obrazovanja pa do spoljne i unutrašnje politike, omogućiće zainteresovanim istraživačima, studentima, ali i najširoj populaciji građana Srbije i Meksika da sagledaju bogatstvo odnosa dva naroda i dve države koje seže i mnogo dublje i ranije od 1946. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju