ŽIVOT BUNTOVNIKA BORISLAVA PEKIĆA: Predstavljanje knjige o poznatom piscu

V.C.S.

29. 09. 2022. u 12:37

VEČE posvećeno poznatom književniku Borislavu Pekiću biće održano 30. septembra, u 18 časova, u organizaciji Srpskog književnog društva, u Francuskoj 7 u Beogradu. Povod je predstavljanje knjige "Borislav Pekić: život buntovnika" istoričara dr Srđana Cvetkovića, u izdanju "Catena mundi".

ЖИВОТ БУНТОВНИКА БОРИСЛАВА ПЕКИЋА: Представљање књиге о познатом писцу

Catena mundi

Kako navode organizatori, reč je o čoveku koji je živeo baš onako kako je pisao - slobodno, kritično i buntovno, i to od 1945. kada je, kao kolporter "Demokratije", bio prebijan od mladih skojevaca na Terazijama, do početka višestranačja, kada je takođe dobio batine od policije zbog iste te demokratije.

U međuvremenu, Pekić je prošao zatvore, pisanje pod pseudonimima, hapšenja i emigraciju, i na kraju dobijao književne nagrade kao priznat pisac. Ali nikada nije ćutao.
- Ovo je knjiga o intelektualcu u punom smislu te reči, čije se reči, dela i život podudaraju i čine sklad - navode organizatori.
Pekić je rođen 1930. godine, u Podgorici, a u julu se navršilo tri decenije otkako je umro, u Londonu. Bio je književnik, scenarista, dopisni član SANU i jedan od 13 intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke. Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Hodočašće Arsenija Njegovana", Njegoševe nagrade za "Zlatno runo", Goranove i nagrade Beogradski pobednici za "Atlantidu", nagrade Miloš Crnjanski za "Godine koje su pojeli skakavci", nagrada Udruženja izdavača i Udruženja književnika Srbije, BIGZ-ove i Deretine nagrade i mnogih drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)