IBRA PROTIV ASTERIKSA: Fudbaler Zlatan Ibrahimović u novom filmu o galskim junacima

Goran ČVOROVIĆ - od stalnog dopisnika: Pariz

27. 09. 2022. u 15:00

ASTERIKS i Obeliks se vraćaju! Juče su ekskluzivno obelodanjeni snimci pete po redu ekranizacije čuvenog stripa Uderza i Gošinija koji decenijama zabavlja malu i veliku decu širom sveta. Novi film nosi naziv "Kinesko carstvo", odnosno, u originalu, Empire du Milieu, u doslovnom prevodu "Središnje carstvo", što je jedan od francuskih naziva za Kinu. Radnja se, naravno, dešava - u Kini.

ИБРА ПРОТИВ АСТЕРИКСА: Фудбалер Златан Ибрахимовић у новом филму о галским јунацима

Foto Printskrin, Jutjub, promo

Novi film sa sobom donosi mnogo promena, a one su pre svega primetne u naslovnim ulogama. Prošlo je vreme Žerara Depardjea i Kristijana Klavijea. Asteriksa sada glumi Gijom Kane, koji je, ujedno, i reditelj ovog ostvarenja, dok se u roli Obeliksa pojavljuje Žil Leluš.

Kasting je impozantan. Tako će Cezara glumiti Vensan Kasel, dok će Kleopatra biti Marion Kotijar. Tu su i druga velika imena francuskog filma. Pravo iznenađenje je rola koju je dobio fudbaler Zlatan Ibrahimović, u liku rimskog ratnika Antivirusa, novog Cezarovog miljenika.

Ibrahimović je među prvima i informisao javnost, postavljanjem trejlera na društvene mreže.

- Ubrzo! Živela Francuska - napisao je poznati švedski igrač uz postavljeni snimak.

Film obiluje specijalnim efektima, sudeći prema prvim spektakularnim snimcima. Koštao je 65 miliona evra, što je jedan od najvećih budžeta u istoriji francuskog filma. Samo sedam filmova do sada snimljenih u ovoj zemlji koštalo je više.

Radnja ove istorijske komedije dešava se u Kini. U središtu scenarija je imaginarna kineska carica koju je pobunjeni rival zatočio. Njena kćerka jedinica dolazi da zatraži pomoć od čuvenih galskih ratnika Asteriksa i Obeliksa, čija je reputacija poznata u celom svetu, pa je tako stigla i do Šangaja.

Ideja za film je bila postavljena još 2017. godine, ali je njegovo ostvarenje naišlo na mnogobrojne prepreke. Najveća je, svakako, bila pandemija. Zbog kovida, 70 prvobitno predviđenih dana snimanja u Kini je bilo otkazano. Sve je, kasnije, premešteno u studio u mestu Bri na Marni u francuskoj Overnji, na oko 400 kilometara od Pariza, i u predele marokanske pustinje, gde je najveći deo snimanja bio na programu tokom sedamnaest sedmica, u proleće i leto 2021.

Poslednji kadrovi, koji su snimani u Francuskoj, takođe su nedavno kasnili, tri nedelje, zbog lošeg vremena, što je iskomplikovalo organizaciju rada ekipe u kojoj je ponekad učestvovalo i do 600 ljudi.

Ovaj Kaneov blokbaster je specifičan i po tome što je prvi put ekranizovana priča koja se nije ranije pojavila u stripu. Premijera u francuskim bioskopima najavljena je za 1. februar sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!