VEČERAS POČINJE FESTIVAL FILMSKE REŽIJE: Leskovački LIFFE od entuzijastičkog zanosa do jedne od najznačajnijih manifestacija u regionu

Игор Митић
Igor Mitić

15. 09. 2022. u 12:21

Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), u poslednjih 15 godina, predanim radom i podrškom lokalne samouprave, nadležnog ministarstva i Filmskog centra Srbije, dospeo je među sedam najznačajnih filmskih smotri u zemlji na kojoj je prikazano oko 250 filmova pred više od 80.000 ljudi.

ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКЕ РЕЖИЈЕ: Лесковачки LIFFE од ентузијастичког заноса до једне од најзначајнијих манифестација у региону

foto: I.Mitić

Leskovački kulturni centar, u organizaciji festivala koji donosi pregled godišnje filmske produkcije regiona, ima i podršku velikog broja pojedinaca na čelu sa umetničkim direktorom rediteljem Darkom Bajićem. LIFFE svoj jubilej dočekuje sa zaokruženim konceptom, a Leskovac je postao mesto koje okuplja najpoznatija rediteljska imena iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

- Mnogo smo ponosni na to što naše nagrade nose ime nezaboravnog Živojina Žike Pavlovića. Tako čuvamo sećanje na umetnika koji okuplja i povezuje filmske radnike iz celog regiona, jer im priznanje sa njegovim imenom, što stalno ističu, mnogo znači i uvek sa velikim poštovanjem govore o njegovom delu – ističe Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra(LKC).

foto: I.Mitić

Zamisao o uspostavljanju saradnje reditelja regiona uživa i veliku podršku leskovačke publike koja redovno puni svaku projekciju, zbog čega su organizatori poželeli da je upoznaju i sa onim što se dešava na filmu van regiona.

- Tako je, pre tri godine nastao je takmičarski program „Divlji film“. On predstavlja hrabro istupanje reditelja iz standardnih tokova, a ove godine od pet filmova u toj selekciji tri su srpske premijere – naglašava Dragan Jović, predsednik Odbora LIFFE - Posebno nam je važna i takmičarska kategorija „Studentski film“, u kojoj dodeljujemo nagradu sa imenom čuvenog profesora Radomira Baje Šaranovića. Drago nam je što na festivalu imamo i sve veći broj studenata režije iz cele bivše Jugoslavije.

foto: I.Mitić

Za njih će tokom trajanja festivala, od 15. do 20. septembra, biti organizovane i dve radionice koje će održati selektor ovogodišnjeg LIFFE, hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, kao i Teona Strugar Mitevska, poznata rediteljka iz Severne Makedonije. Radionice će biti prenošene i putem interneta.

- Korona nam je na nekin način „pomogla“ da se pored prikazivanja filmova u bioskopu proširimo i na internet svet, pa će deo filmova i naših programa moći da se prate u celom regionu. Do sada smo iznajmljivali, a od ove godine imamo sopstvenu platformu – ističe direktorka Conić.

foto: I.Mitić

Ona podseća i na to da se tokom festivala održava i konferencija reditelja regiona na kojoj učesnici imaju priliku da razmene svoja mišljenja o stanju u regionalnoj kinematografiji. Ove godine posebno će se baviti zaštitom autorskih prava.

U pratećem programu biće održane promocije knjiga i izložbe posvećene filmu, dok će se na tribini „U krupnom planu“ publici predstaviti i ovogodišnji dobitnik nagrade za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu Milčo Mančevski.

SELEKCIJA I ŽIRI

U glavnom takmičarskom programu je devet regionalnih ostvarenja: „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Andrića, „Zbornica“ Sonje Tarokić, „Stric“ Davida Kapaca i Andrije Mardešića, „Prasica“ Tijane Zinajić, „Inventura“ Darka Sinka. „Sisterhood“ Dine Dume i „Poslije zime“ Ivana Bakrača. O najboljima će odlučivati tročlani žiri koji čine: glumica Jana Stefanovska i reditelji Dalibor Matanić i Srđan Dragojević.

SPONE SA VELIKIM UMETNIKOM

U saradnji sa porodicom Živojina Pavlovića LKC je pri kraju pripreme monografije o ovom velikanu filmske umetnosti, a van konkurencije, ovogodišnji LIFFE otvara premijera filma njegovog sina Nenada Pavlovića - „Trag divljači“ kao još jedna od spona ovog festivala sa čuvenim sinaestom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)