NASTAVLJA SE "SRPSKA DRAMA" U KATIĆA KUĆI: Trstenički glumci, posle velikih uspeha i izbacivanja sa matične scene, našli krov nad glavom

Vukica Strugar

28. 08. 2022. u 06:00

KADA je nedavno završen 65. Festival festivala u Trebinju, među pozorišnicima se čulo da boljeg Obrada Srećkovića naš teatar nije video!

НАСТАВЉА СЕ СРПСКА ДРАМА У КАТИЋА КУЋИ: Трстенички глумци, после великих успеха и избацивања са матичне сцене, нашли кров над главом

Foto Privatna arhiva

Uspeh tim veći, što je tvorac lika Siniše Kovačevića iz komada "Srpska drama" Dušan Jović, glumac-amater Trsteničkog pozorišta. Ali, nije samo Ćule (kako ga zovu sugrađani) bio vredan pažnje stručnog žirija i oduševljene publike: predstava je osvojila sedam priznanja, između ostalih, za najbolje ostvarenje i kolektivnu igru, dok je nagradu za režiju dobio Miloš Milošević, a za epizodu Viktor Nedeljković. Tako su postali prvi ansambl u dugoj istoriji eks-jugoslovenskog festivala koji je pobedio dva puta zaredom. I prošle godine bili su najbolji sa predstavom "Pomorandžina kora".

Reč je o malom čudu, jer su trstenički glumci ovakav uspeh postigli u gotovo nemogućim uslovima, "u inat svima i uprkos svemu". Izbačeni sa matične scene, lokalnog Kulturnog centra, pripremali su predstavu u selu Grabovac i prvi put je izveli u tamošnjem Domu kulture i na livadi, pred oduševljenim meštanima koji su je odgledali bez daha, stojeći, isprativši je zdušnim aplauzom. Bio je to vetar u leđa za malu ekipu (čiji su članovi inženjer marketinga, advokat, profesor muzike, dva studenta - arhitekture i elektrotehnike) da ne odustane, pošto su pre Trebinja pobedili i na republičkom festivalu u Kuli. A kada su stigli iz Republike Srpske, dočekala ih je, konačno, dobra vest: kuća Katića, iz čije familije potiču i čuveni Ćosićevi junaci, postala je nenadano njihovo toplo ognjište...

- Po izlasku s matične scene morali smo da se registrujemo kao Udruženje građana "Trsteničko pozorište". Do tada smo se zvali Amatersko pozorište Narodnog univerziteta Trstenik, u čijem sastavu smo od 1979. godine - objašnjava Dušan Jović, koji je u ovom ansamblu gotovo tri decenije.

PRIZNANjE Iz predstave "Srpska drama", Foto Privatna arhiva

Za to vreme igrao je u mnogim popularnim naslovima pozorišne družine. Jedna od kultnih predstava bili su Radovićevi "Ženski razgovori". Donela im je mnogobrojna priznanja, a i danas bi bila na repertoaru da nisu isterani iz svoje scene:

- Ceo ansambl igra u ovoj predstavi. Inače, imamo dvadesetak starijih glumaca, koliko i najmlađih (od šest do 14 godina), kao i nešto manje članova Scene mladih. Sve u svemu, šezdesetak glumaca u gradu sa dvanaest hiljada stanovnika. U starom zdanju imali smo svoj klub, fundus kostima, dekora, obuće, rekvizitu... Sala raspolaže sa više od šest stotina mesta, a naše predstave uvek su bile izuzetno posećene. Nažalost, u oktobru prošle godine izbačeni smo bez obrazloženja, ali smo se već početkom novembra registrovali kao udruženje građana...

Da se dobar glas daleko čuje, potvrđuje činjenica da samo sa "Srpskom dramom" imaju pozive za gostovanja u čak četrnaest gradova širom Srbije:

- Sada smo krov nad glavom našli u Katića kući. Nekad je u njoj bila kafana u kojoj su se okupljali glumci i pesnici. Odavde smo i kretali na festivale. Inače, imali smo sreću da je sadašnji vlasnik Goran Bošković naš drugar. Pošto je već ceo grad znao u kakvoj smo situaciji, rekao nam je: "Nemojte više da se patite i potucate, eto vam kuća Katića!

Foto Privatna arhiva

Donesite svoje stvari, neka vam tu bude zvanično sedište." Na raspolaganju nam je prizemlje ove kuće iz 19. veka, tačnije iz 1834. godine, koju novi vlasnik planira da kompletno renovira. Naša scena će i dalje da bude na otvorenom, ispred Doma kulture u Grabovcu, a u kući ćemo održavati čitaće probe, smestiti fundus, kancelariju i klub.

Sa novostečenom sigurnošću i stalnom adresom, trstenički glumci već idu dalje: po Nušićevoj priči "Besni Teofilo", reditelj Milošević uradio je dramatizaciju i okupio dvanaest članova ansambla za novu predstavu.

Foto Privatna arhiva

KAO KOD BREHTA

- IMAO sam sreću i čast da prisustvujem, da budem vinovnik i učesnik značajnog događanja pozorišta u selu Grabovac, nedaleko varoši Trstenik - reči su pozorišnog reditelja Dragana Jovičića Jovića.

- Trstenički amateri, iz nepoznatih razloga, a na vek postojanja, izbačeni su na ulicu. Ekipa, na čelu sa velikim pesnikom Milošem Miloševićem, pokreće revoluciju. Kao Feniks budi se novo pozorište, prihvata ih celo selo Grabovac. Igrajući "Srpsku dramu" oni odigraše svoju dramu. Pršte emocije sa scene, publika uzvraća, svi odišu istom energijom. Pozorište dobija pravu funkciju. Kao kod Brehta, predstava postaje "politički sastanak" i kao da čujem parolu: "Do pobede!"

Kuća Katića novi dom ansambla, Foto Privatna arhiva

PRVA ULOGA - "KAMEN ZA POD GLAVU"

ZANIMLjIVO je da je naš sagovornik, dar za glumu "otkrio" tek sa dvadeset osam godina. Bio je uveliko zaposlen i radio u "Prvoj petoletki":

- Oduvek me je privlačila gluma, ali sam stalno kasnio na audicije. Te, 1993. godine, pripremala se predstava "Kamen za pod glavu" Milice Novković u režiji Momira Bradića, inače oca našeg poznatog reditelja Nebojše Bradića - seća se Jović.

- Pojavio sam se na prvoj probi i dobio ulogu Zdravka, jednog od tri brata u komadu. U međuvremenu, igrao sam u još tridesetak predstava. Neki od najznačajnijih naslova su "Sabirni centar", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Profesionalac", "Nebeske šajkače". Bilo je tu i Fejdoa i Bulgakova, svašta nešto.

Reditelji su mu uglavnom davali glavne uloge, za koje je na festivalima dobijao - glavne nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade