FENOMEN "DRAME": Dve decenije od premijere kultne predstave Narodnog pozorišta

V. STRUGAR

22. 02. 2022. u 09:37

NA VELIKOJ sceni Narodnog pozorišta "Velika drama", nastala po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića, obeležiće večeras značajan jubilej: dve decenije postojanja. I od premijernog izvođenja - uvek na kartu više.

ФЕНОМЕН ДРАМЕ: Две деценије од премијере култне представе Народног позоришта

Foto Narodno pozorište

U međuvremenu, kultni naslov odigran je više od 250 puta, a kroz potresnu sagu o našoj novijoj prošlosti (od sredine do kraja 20. veka) ispisana je epopeja o svim ideološkim, nacionalnim, porodičnim i drugim crnogorskim podelama: "Velika drama" preispituje ne samo istorijske događaje koje utiču na sudbinu naroda nego i pojedinca, pokazujući kako politika tragično određuje ljudske sudbine.

U fenomen "Velike drame" još od prvog izvođenja "stalo" je mnogo kurioziteta. Na sceni se pojavljuje čak trideset pet likova, učestvuje dvadesetak statista, a ostaće zabeleženo i da je predstava iznedrila čitavu plejadu mladih glumaca, koji su danas prvi pozorišni ešalon. Između ostalih, Vuka Kostića, Hadži Nenada Maričića, Branislava Tomaševića, Sonju Kolačarić, Bojanu Stefanović, Ljubomira Bandovića, Sinišu Ubovića, Igora Ilića, Ivanu Šćepanović, Jelenu Helc Vesković, Vjeru Mujović, Anastasiju Mandić i druge.

Foto N. Skenderija

- Fantastično je da pozorište ima tako dugovečnu predstavu. Publika ju je uvek rado gledala i nadamo se da će je gledati još dugo - kaže Svetislav Goncić, v. d. upravnika Narodnog pozorišta.

Foto Narodno pozorište

- Važno je i što je naš teatar u stanju, što se vidi i na primeru te predstave, da uz jaku kreativnu osnovu stvara ovako velike, kvalitetne predstave. Mi smo velika kuća, s velikim kapacitetima u sva tri ansambla, pa joj i priliči da radi velika dela i teme - klasike i savremene klasike. Uostalom, to je i naše repertoarsko opredeljenje.

Kovačevićevom dramom 1. juna 2002. godine otvoreno je i 47. Sterijino pozorje, a predstavu je od početka pratio izuzetan uspeh ne samo kod publike, već i kritike.

Potvrdila su ga i tri značajna priznanja, dva glumačka (Vuk Kostić - Sterijina nagrada za glumu, Ljiljana Blagojević - Nagrada Narodnog pozorišta), dok je Kovačević dobio priznanje za tekst, Nagradu "Dragiša Kašiković".

Vuk Kostić (desno), Foto Narodno pozorište

- "Velika drama" i uloga Milorada Vučića obeležila je, uz najlepše uspomene, pola mog života. Donela mi je Sterijinu nagradu na samom početku karijere. Inače, Vučić je za mene dobro poznat drugar: počeli smo u mojoj 21. godini, a sad imam četrdeset dve.

Milorad je rastao, kako sam i ja rastao s njim - kaže Vuk Kostić, najmlađi dobitnik Sterijine nagrade, koji nije izostao ni sa jednog izvođenja predstave.

Scenograf je Geroslav Zarić, kostimograf Marina Vukasović Medenica, a kompozitor Ksenija Zečević (1956-2006). Inače, u prethodnih dvadeset godina, komad je na matičnoj sceni i gostovanjima videlo više od 160.000 gledalaca. Četvoročasovni spektakl pored beogradske, gledala je i publika na gostovanjima širom Srbije.

Siniša Kovačević, Foto D. Dozet

Iskusna plejada

POZNATI naslov ostaće upamćen, između ostalog, po vrhunskim kreacijama iskusnih glumaca poput Tanasija Uzunovića, Ljiljane Blagojević, Ognjanke Ognjanović, Rade Đuričin, Gorjane Janjić, Ljubivoja Tadića, Anđelke Milivojević, Dušanke Stojanović Glid, Lepomira Ivkovića, Branka Jerinića, Dobrile Ćirković, Aleksandre Nikolić, Predraga Miletića, Ljiljane Gazdić, Boška Puletića, Dimitrija Ilića.

Svetislav Goncić, Foto N. Skenderija

I radosti i tuge

U PROTEKLE dve decenije bilo je i mnogo alternacija. Glumci su odlazili i vraćali se iz najrazličitijih razloga. Dešavale su se i radosti i tuge: u međuvremenu, rođeno je više od trideset beba. Nažalost, preminulo je petoro glumaca iz ansambla: Ružica Sokić, Miodrag Mrgud Radovanović, Srboljub Milin, Andreja Maričić i Radovan Miljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)