NE BRINU ZA GLUMCE, PUBLIKA KISNE: Viktor Savić i Sloboda Mićalović oštro kritikovali organizatore Filmskih susreta u Nišu

J. ĆOSIN

24. 08. 2022. u 09:54

GLUMAC Viktor Savić uputio je na konferenciji za novinare, gde je predstavio film "Bilo jednom u Srbiji", koji je prikazan tokom treće večeri "Filmskih susreta" u Nišu, ozbiljne kritike organizatorima festivala.

НЕ БРИНУ ЗА ГЛУМЦЕ, ПУБЛИКА КИСНЕ: Виктор Савић и Слобода Мићаловић оштро критиковали организаторе Филмских сусрета у Нишу

Sloboda Mićalović i Viktor Savić na konferenciji za medije, Foto J. Ćosin

On je zamerio na lošoj organizaciji, ali i zbog toga što, iako su sve vremenske prognoze ukazivale na kišu i nevreme, tokom treće večeri projekcije filmova nisu prikazivane i u zatvorenom prostoru, već samo na Letnjoj pozornici.

Savić je naglasio da on i njegove kolege neće dozvoliti da festival koji svi oni obožavaju propadne, pre svega zbog niške publike koja je ovih večeri stajala na kiši, po nevremenu, da bi videla film i glumce. Zamerio je i to što je poziv za "Filmske susrete" dobio prekasno, i to sa pogrešnim datumom, a da ga nakon toga niko nije pozvao da proveri da li dolazi.

Dejan Dabić, Foto Tanjug

Glumica Sloboda Mićalović složila se sa svojim kolegom da organizacija nije na zavidnom nivou i dodala da je sve što je rečeno zapravo jedna konstruktivna kritika kako bi festival vratio staru slavu i da na tome treba da rade zajedno i glumci i organizatori.

- Pamtim ta dešavanja, svi smo dolazili zbog publike, ovo je bilo jedino mesto gde možemo da se provedemo i družimo. Sećam se kako je to bilo nekad: izlaziš iz "Ambasadora" i ne možeš da se probiješ od naroda koji je došao da podrži glumce! Ne znam glumca koji ne voli ovaj festival, i mi apelujemo da se ovaj festival ne ugasi i nećemo dozvoliti da se ugasi. Radite na tome da festival bude onakav kakvim ga mi pamtimo, da bi buduće generacije mogle da ga održe. Imamo dužnost prema tim ljudima koji više nisu sa nama da ga zadržimo - rekla je Mićalovićeva.

Selektor "Filmskih susreta" i član Saveta festivala Dejan Dabić objasnio je da su organizatori od meteorološke stanice kasno dobili prognozu, pa nije bilo izvodljivo da se filmovi emituju i u bioskopu, ali da će oni biti prikazani u sredu. Komentarišući kritike glumaca, istakao je da uvek organizacija može i treba biti bolja, ali je pojasnio da su ove godine i okolnosti bile takve.

- Čekali smo da neki filmovi budu završeni pa da glumci budu pozvani, što je za neke možda bilo kasno. Bila je svadba kod Baneta Trifunovića, pa su tamo bili mnogi glumci, neki su zakazali odmor jer nismo mogli da im potvrdimo tačne termine. Jako je komplikovana organizacija jer su tu dva suorganizatora, Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije. Ne postoji gradski bioskop koji sve vreme može da bude rezervna sala, nego smo mi napravili javnu nabavku, ali ne za svih sedam dana, tako da koristimo dobru volju privatnog bioskopa. Meteorološka stanica tek oko 18 sati javlja kakvo će vreme biti, što je kasno za nas da se organizujemo, jer filmovi moraju ranije da se najave i učitaju "Sinepleksu" - objasnio je Dabić i dodao da će organizatori sve kritike glumaca uzeti u obzir.

"Mrak" i "Zlatni dečko"

ZA glumca treće festivalske večeri proglašen je Viktor Savić. Publika će danas moći da pogleda filmove "Mrak" i "Zlatni dečko", ali ovoga puta, uporedo sa Letnjom pozornicom, oni će biti prikazani i u bioskopu "Sinepleks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)