UVEK JE VREME ZA SREĆAN KRAJ: Filip Čolović o ostvarenju koje će otvoriti Festival u Vrnjačkoj Banji

A. POPADIĆ

10. 08. 2022. u 15:00

MOJ posao je ljubav", kaže anđeo Ljubiša dok pokušava da spoji nespojivo - nesnađenog filmskog reditelja i atraktivnu i površnu TV voditeljku - u ljubavnoj komediji Filipa Čolovića "Ala je lep ovaj svet", koja će 12. avgusta otvoriti 46. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

УВЕК ЈЕ ВРЕМЕ ЗА СРЕЋАН КРАЈ: Филип Чоловић о остварењу које ће отворити Фестивал у Врњачкој Бањи

Anđelka Prpić i Andrija Kuzmanović kao Una i Bata, Foto N. Miščević

- Iako dvoje junaka, Bata i Una, nemaju ništa zajedničko, njihov anđeo veruje u poslovicu "suprotnosti se privlače" i uporno pokušava da spoji nespojivo. U tim neuspešnim pokušajima, Ljubiša ide iz jedne katastrofe u drugu. A, na kraju... ipak ćete morati da odgledate film - kaže, za "Novosti" reditelj i koscenarista Filip Čolović.

Batu i Unu tumače Andrija Kuzmanović i Anđelka Prpić, a anđela Nikola Pejaković. Na naše pitanje kakav je to "lep svet" koji ćemo upoznati u njegovom filmu, Čolović odgovara:

- Više od svega, to je osoben svet. Zaista sam se trudio da stvorim jednu posebnu filmsku realnost (uz veliku pomoć direktora fotografije Saše Srećkovića) u kojoj će moji glumci moći da se osećaju zaštićeno i sigurno. Želja mi je bila da oni budu ubedljivi u tom izmaštanom svetu. Verujem da smo uspeli. Kraj filma je izuzetno pozitivan, nadahnjujući, moglo bi se čak reći i poetičan. Klasičan filmski "hepi end". I po tome je ovaj naš svet "lep".

Filip Čolović, Foto V. Danilov

Čolović, koji iza sebe ima nagrađivane dokumentarce, poput poslednjeg "Potreba za mržnjom", nekoliko TV filmova i serija, ovoga puta režirao je ljubavnu komediju, na osnovu drame Andreja Šepetkovskog, koji je koscenarista ali i glumac u filmu "Ala je lep ovaj svet".

- U životu reditelja nekada tekst ne izaberete vi, već, na neki način, on izabere vas. Sa dramom Šepetkovskog susreo sam se pre više od deset godina, a eto, putevi su nam se ukrstili sada, kada sam prvo pozvan da režiram seriju po tom komadu. Vremenom, tokom snimanja (laskam sebi da je to i zbog kvaliteta do tada snimljenog materijala), kod producenata se pojavila i želja za filmom. Drago mi je što sam Andreju pomogao u stvaranju nečega potpuno novog i neočekivanog. Bilo je izazovno raditi dva potpuno različita dela u isto vreme.

Na filmskom platnu, a posebno u svetu u kome danas živimo sve je manje priča o ljubavi.

- Ljubav i smrt su nepresušne teme. Praveći scenario za film, desilo se da je ljubav isplivala u prvi plan. To je jedna čudna, ali bajkovita romantična komedija.

U svom nagrađivanom dokumentarcu Čolović se bavio mržnjom, njenim uzrocima i posledicama, dok u novom filmu priča o ljubavi. Ko ima veće šanse za pobedu - ljubav ili mržnja?

- Ovde je to više pitanje forme i žanra. Dok u igranom filmu smem da menjam stvarnost po svom nahođenju, da se zajedno s glumcima i svojom ekipom igram i menjam svet, kreiram scene, izokrećem ih i prevrćem, čak i kraj namestim po svojoj volji, ulepšam ga i romantizujem, kao dokumentarista nemam taj luksuz. Dokumentarni film, kao što mu samo ime kaže, mora verno opisati stvarnost. Ni od toga nisam bežao - zaključuje Čolović.

Beogradska premijera filma "Ala je lep ovaj svet" planirana je za 22. septembar.

Nikola Pejaković, Foto Grof

NIJE ZMAJ NEGO KOLjA

NASLOV filma "Ala je lep ovaj svet" asocira nas na čuvenu Zmajevu pesmu, ali Čolović otkriva da je njihov lajtmotiv nešto drugo...

- Svi pamtimo pesmu Jovana Jovanovića iz detinjstva, znala ju je naizust moja majka, a znaju za nju i moja deca, znači generacije pre i posle mene. Postoji nešto posebno u toj kolektivnoj svesti ljudi, i priznajem da se često poigravam tim nekim "opštim mestima".

Međutim, naslov filma je zapravo uzet iz Koljine istoimene pesme. Pejaković je koristio Zmajevu pesmu kao osnovu i napravio divan song. Sada ta njegova pesma otvara naš film, a ujedno je i lajt motiv kroz čitavu seriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade