SVE POČINJE OD SCENARIJA: Goran Marković prvi dobitnik nagrade „Mihićevo zlatno pero“

G.Ćirović

13. 08. 2021. u 22:40

UZ DEFILE učesnika crvenim tepihom po ugledu na najpopoznatije svetske fimlmske smotre, projekcijom filma „Nečista krv - Greh predaka“ prema starom scenariju Vojislava Nanovića koji je adaptirala Milena Marković, a potom i srpske premijere blokbastera „Južni vetar 2: Ubrzanje“, po scenariju Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića, u Vrnjačkoj Banji je u petak uveče počeo tradicionalni, 45. po redu Festival filmskog scenarija.

СВЕ ПОЧИЊЕ ОД СЦЕНАРИЈА: Горан Марковић први добитник награде „Михићево златно перо“

Foto: G.Šljivić

Pre ceremonije svečanog otvaranja u amfiteatru letnje pozornice „Danilo Bata Stojković“, na Trgu kulture u centru prestonice srpskog kontinentalnog turizma održan je koncert filmske muzike glumice Mine Lazarević, a potom je na istom mestu usledio glamurozan defile crvenim tepihom ovogodišnjih učesnika festivala, od kojih su najviše pažnje okupljene publike izazvale ekipe „Nečiste krvi“ i „Južnog vetra“.

- Prvi put sam na ovom festivalu sa novim filmom za koji očekujem da će nadmašiti uspeh prvog dela, iako smo tu lestvicu postavili prilično visoko i oborili rekorde gledanosti- kaže Miloš Biković koji u ulozi Petra Maraša u blokbasteru „Južni vetar 2: Ubrzanje“ ponovo predvodi glumačku ekipu nakon velikog uspeha prvog dela filma i televizijske serije.

- Posle teških godinu dana, za opstanak i budućnost srpske kinematografije važni su festivali. Ako nam ne zatvore potpuno bioskope i dozvole projekcije u 21 sat, imamo šansu. U suprotnom izgubićemo bioskopsku publiku, producente i distributere. Nadam se najboljem. Mi čekamo da pustimo dva filma u bioskope, posle „Južnog vetra“ trebalo bi da usledi „Hotel Beograd“ koji je najviše stradao od korone - dodao je Biković.

Na svečanom otvaranju prvi put je dodeljena nagrada “Mihićevo zlatno pero”, ustanovljena prošle godine. Ovo priznanje uručeno je Goranu Markoviću za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

- Dirnut sam zbog nagrade jer sam Gordana Mihića poznavao i veoma uvažavao kao velikog uzora, a zatim što sam ovde od prvog festivala. A, to je 45 godina, što je prilično – rekao je Marković primajući nsagradu i otvarajući festival. - Lepo je što ovaj festival traje četiri i po decenije i nadam se da će doživeti svoju punu zrelost, a potom i starost.

REPERTOAR

Tokom šest festivalskih dana jedne od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, osim „Nečiste krvi„ i Južnog vetra 2“ pred stručnim žirijem i ljubiteljima sedme umetnosti naći će se još sedam ostvarenja srpske kinematografije nastalih između dva festivala - Oaza“ Ivana Ikića „Živ čovek“ po scenariju Milene Marković, „Ime naroda“ koji potpisuju Kosta Peševski, Milovan Vitezović i Darko Bajić, „Lihvar“ Strahinje Madžarevića, „Jedini izlaz“ Marka Popovića, „Prolećna pesma“ Natalije Avramović i Ljubinke Stojanović i „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića.

NAGRADE

Stručni žiri u sastavu Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović dodeliće prve tri festivalske nagrade. Priliku da se izjasni o svom favoritu ovogodišnjeg festivala imaće i novinarski žiri, ali po prvi put i publika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru