DUG PUT DO ISTINE I DRUGIH BAJKI: Novi album najdugovečnijeg stripskog serijala „Vekovnici“

M. MIRKOVIĆ

09. 08. 2022. u 22:36

ISTINA i druge bajke - naslov je najnovijeg, dvanaestog albuma najdugovečnijeg našeg strip serijala, već kultnih "Vekovnika" scenariste i idejnog tvorca Marka Stojanovića, koji oko epskog stripskog poduhvata već dugi niz godina uspeva da okupi kako zvezde devete umetnosti, tako i nove nade probrane među mladim crtačkim snagama. Pritom, "Vekovnici" su davno ostvarili mir u regionu, iscrtavši i preplevši ceo niz mostova između udaljenih gradova i država, što onih nekada jugoslovenskih, što "pravog" inostranstva.

ДУГ ПУТ ДО ИСТИНЕ И ДРУГИХ БАЈКИ: Нови албум најдуговечнијег стрипског серијала „Вековници“

"Vekovnici"

Naslov je igra reči koja pažljivom čitaocu ukazuje na to da je 12. album svojevrsni nastavak onog davnašnjeg, slično koncipiranog - nultog, o čemu Stojanović kaže:

- Kada se pojavio 2010. godine, nulti album "Vekovnika" "Bajka i druge istine" naišao je na jako lep prijem. Na bajke iz sveta psoglavih, koje su ilustrovali neki od najboljih crtača stilizovanog stripa u regionu čitaoci su listom odgovarali pozitivno, album je osvojio i nagradu za najbolje domaće strip izdanje te godine na Međunarodnom salonu stripa u SKC a "Vekovnici" su bili proglašeni za strip dešavanje godine u "Ninovoj" godišnjoj rang listi za devetu umetnost. Samim tim, uraditi nastavak takvog albuma nije bilo lako, ali ja ne bih bio ja kad ne bih rešio da sebi dodatno iskomplikujem život - pa sam rešio da "Istinu i druge bajke" ne čine bajke, već njihova nadogradnja, u formi mita. Sem toga, za izradu crtačkog dela ovog puta nisam pozvao crtačke zvezde, već mlade, nadolazeće snage iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Bugarske, Makedonije i Turske. To su ujedno i razlozi zašto je ovaj album, za razliku od svog prethodnika, nastajao čitavih desetak godina - ali kad se, uostalom, do istine dolazilo lako?

"Zločin i kazan" (crtež Fran Strukan), "Po dno" (crtež Marko Merćep), "Istina" (Filip Andronik), "Besni rat" (Matej Stić), "Ivica i mrvica" (Borislav Maljenović), "Zapovedi" (Ivan Berov), "Dvojica u mraku" (Vlad Vilovski), "Pada mrak" (Kenan Halilović), "Na gore" (Ivan Koritarev), naslovi su bajki iz ove stripske zbirke. U nju nas uvodi nadahnut predgovor koji je ispisao Nenad Gajić, autor bestselera "Slovenska mitologija" i fantazijskog serijala "Bajka nad bajkama", prema motivima srpske narodne epike - koji o stripskim bajkama kaže:

- Malo je autora koji bi celu deceniju nosili ovako neobičnu ideju glodanja istine, ali Marko Stojanović je tu ideju izneo do boga i vraga, na krilima i glavama zmajeva, preko sedam mora i sedam gora, u dubine sveta i nazad. Uživanje je posmatrati kako scenarista virtuozno spaja svoje deliće, te tragove od sitnih mrvica ostavljenih iza sebe…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere