TRADICIONALNA IZLOŽBA U VINOGRADAREVOJ KUĆI U TOPOLI: Umetnost u slavu vina i vinove loze

M.A.K.

09. 06. 2022. u 15:28

LIKOVNA smotra, koju je osmislio Nebojša Savović Nes, "Umetnost i vino", biće održana, deveti put u Vinogradarevoj kući u Topoli.

ТРАДИЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА У ВИНОГРАДАРЕВОЈ КУЋИ У ТОПОЛИ: Уметност у славу вина и винове лозе

Foto promo

Izložba na kojoj će biti zastupljeno 26 autora, različitih generacija i senzibiliteta, sa 34 rada - slika, mozaika i skulptura, biće otvorena u subotu 11. juna, u 15 časova. 

- I ovogodišnji saziv je čisto uživanje u kompatibilnosti poetika raznorodnih i delikatnih radova, umetnika - ističe Maja Živanović, novinar i likovni kritičar. - Zajednički imenitelji su im kompleksnost, sklad u kompoziciji, preciznost i arhetipska spona stvaralaštva i blagoslova prirode.
U svojim delima, oni na različite načine slave vinovu lozu od klasičnih predstava mrtve prirode, savremenih motiva i žanr scena do mitologije i vanpojavnog.
- Boje i mirisi detinjstva prenešeni su u pikturalnost Slobodanke Rakić Šefer i slike Nataše Nare Radosavljević i Saše Montilja - obrazlaže Živanovićeva. - Mitološke kompozicije prepoznatljive su u delima Jasne Opavski i Ljubomira Lackovića, a predstava mrtve prirode na slici Milana Miletića. Inspiraciju vinom Željko Đurović izmešta u fantastiku mediteranskih pejsaža a Vasa Dolovački i Nenad Stanković u prizore zaustavljenog vremena. Senzualnost koju donosi božanski nektar prenose Marija Knežević i Tatjana Pirović, a simbolična viđenja čitamo u delima Jelene Šalinić Terzić, Žarka Vučkovića i Dragana Despotovića. Apstraktni doživljaj ima Bojan Otašević.
Likovna kritičarka ističe i visokoestetizovanu skulpturu Nebojše Savovića Nesa, koja pleni jednostavnošću i snagom,viđenje boga Bahusa, koje u terakoti daje Saša Marjanović, povratak prirodi, koji kroz digitalnu grafiku, neguje Vesna Opavski. Među izloženima su i dela od neslikarskih materijala Vidana Papića i Sergeja Aparina, radovi sa temom uzajamne veze umetnosti i vina Biserke Petrović i Miloša Lazića, ali i oni od stakla Aleksandra M. Lukića i Slobodana Marinkovića, kao i mozaici Bisenije Tereščenko i Predraga Peđe Todorovića.
Izložba je takmočarskog karaktera, a nagrađeni umetnici dobijaju paket najboljih šumadijskih vina. Priznanja dodeljuju stručni žiri ( koji je do sada nagradio Slavka Krunić, Milana Miletića i Sergeja Aparina), kao i publika ( prošle godine izabrala sliku Milana Miletića).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima