OVACIJE ZA "GLAMOČKO GLUVO": U dva budimpeštanska teatra Ansambl "Kolo" napunio salu i oduševio publiku svojim umećem

V. STRUGAR

29. 05. 2022. u 23:18

U KUĆI tradicije u Budimpešti sinoć je održan zajednički koncert Mađarskog državnog ansambla "Mane" i Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo". U prvom delu programa nastupili su domaćini, a onda su ih na pozornici "smenili" naši izvođači i to u novom rediteljskom konceptu - uz poznate glumce i video najave između tačaka, sa objašnjenjem koreografija koje slede na svojevrsnom putu kroz Srbiju i region.

ОВАЦИЈЕ ЗА ГЛАМОЧКО ГЛУВО: У два будимпештанска театра Ансамбл Коло напунио салу и одушевио публику својим умећем

Foto Milica Novaković

Dve večeri ranije, isti ansambl izveo je svoju prvu igračku predstavu "Sokolova pesma" u Nacionalnom plesnom teatru, ispraćen ovacijama. Sudeći po aplauzu, publika je sa sličnim raspoloženjem pozdravila i "klasičnu" igru, pa se čini da bi ova dva repertoarska pravca mogla biti paralelne linije koje se (suprotno pravilima) sa uspehom "seku". Jer, naš ansambl je na delu pokazao da veštinom, darom i vrhunskim profesionalizmom može postići sve što se od njih očekuje, prelazeći lako iz jedne u drugu poetiku i formu.

Na drugom nastupu "Kola", u Kući tradicije, publika je bila u prilici da vidi koliko se na jednom malom geografskom prostoru nalazi mnogo različitosti melodija, ritmova, kostima, stilova igranja i pevanja. Tako su otkrili sve što "Kolo" baštini kao nasleđe, a video-prilozi između koreografija upoznali su ih sa motivima i običajima kraja iz kojeg igra dolazi. Ovog puta, počeli su sa spletom igara iz Srbije (njihovom "ličnom kartom"), nastavili sa igrama Banata i Glamoča, a imali su i zadovoljstvo da prisustvuju premijernoj obnovi koreografije legendarne Olge Skovran koja nije bila na repertoaru gotovo četiri decenije: igri iz Vranja pod nazivom "Duj-duj", dok je nastup završen čuvenom "Dubočkom kraljicom".

U ansamblu kažu da kad je izašla reprezentativna monografija o Olgi Skovran poželeli su da program baziraju na njenim koreografijama. Tako su za gostovanje u Mađarskoj, između ostalih, odabrali "Rusalije" - borbenu mušku igru s juga Srbije i severa Makedonije. Zanimljivo je da sve video-najave idu sa titlom zemlje u kojoj gostuju, pa publika može da prati program i usput sazna nešto o autoru, obredu, stilu igre, kostimu. U ovakvim "komparativnim" nastupima, slažu se i gosti i domaćini, gledaoci mogu da vide sve sličnosti i različitosti zemalja iz kojih dolaze.

ČUVAJU OD ZABORAVA

ZA razliku od "Kola", Mađarski ansambl "Mane" ima svoju zgradu i scenu u Kući tradicije. Prošle godine proslavili su sedam decenija, dok je sa svoje 74 godine "Kolo" jedan od najstarijih ansambala ove vrste ne samo na Balkanu već i u Evropi. Inače, u Kući tradicije naši susedi imaju prostor za probe i nastupe, arhivu, biblioteku, video i audio zapise, a u njihovom zdanju održavaju se i radionioce starih zanata kako bi ih sačuvali od zaborava...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!