STIHOVI TEKU U RITMU ŽIVOTA: Iskra Brajović, dobitnica nagrade "Milutin Bojić" za mlade pesnike

V. STRUGAR

23. 05. 2022. u 11:07

NAGRADA "Milutin Bojić" za mlade pesnike pripala je Iskri Brajović, koja je tako postala deveti leureat ovog, već prestižnog priznanja. Na anonimni konkurs stiglo je više od pedeset radova, pa žiri (Mileta Aćimović Ivkov, Slađana Ilić i Darko Daničić) nije mogao da zna da je stihove napisala - popularna glumica.

СТИХОВИ ТЕКУ У РИТМУ ЖИВОТА: Искра Брајовић,  добитница награде Милутин Бојић за младе песнике

Foto N. Skederija

- Mislim da sam jedino hrabra da izlazim na anonimne konkurse. Moje prezime nosi izvestan teret i ne bih se osećala dobro da neko pomisli "šta ova tu traži"... Volim da prvo pročitaju moje stihove, pa tek onda saznaju o kome je reč. Posebna mi je čast što je žiri doneo jednoglasnu odluku. Čini mi se da bi me bilo stid na dodeli ako bih na nečiju štetu "prevagnula" u izboru - kaže iskreno na početku razgovora Iskra Brajović. - Nagrada je potvrda da nije reč samo o mom "skrivenom" hobiju, nego da su stihovi uspeli da dopru i do drugih ljudi.

Prvo priznanje dobila je još u osnovnoj školi (nagradu Književnog kluba "Ivo Andrić"), dok je pohađala Filološku gimnaziju osvojila je i nagradu Zadužbine Desanke Maksimović i Srpske književne zadruge za zbirku pesama "Putujući teatar snova".

- Kad sam upisala fakultet, stavila sam sve "na stranu". Bilo mi je važno da potražim mesto pod suncem u glumačkom svetu. Mislila sam, ako se sad rasplinem i prezentujem kao neko ko ima hiljadu zanimanja, hobija, interesovanja, ljudi će me manje ozbiljno shvatiti kao glumicu. A bilo mi je važno da osvojim neki svoj prostor u glumačkom svetu, pa tek sada, petnaest godina od moje prve profesionalne predstave u Narodnom pozorištu, dovoljno sam komotna da pokažem i ovu stranu svoje ličnosti. Sve vreme sam pisala i ponekad pokazivala nekome... Na primer, piscu Draganu Velikiću, s kojim sam gostovala na jednoj pesničkoj večeri. Bila sam u "ulozi" glumice koja je recitovala tuđu poeziju, a u putu sam mu stidljivo priznala da i sama pišem. Rekao mi je da mu pošaljem pesme. Potom mi je stigao iscrpan odgovor sa svim uočenim manama i vrlinama. Mnogo mi je to značilo, jer u poeziji, kao i glumi, najmanje vam treba da vas neko tapše po ramenu i kaže "ovo je super".

Inače, Iskra je prošle godine dobila od Udruženja romskih književnika Srbije (na čelu sa prof. Zlatomirom Jovanovićem) specijalnu nagradu sa imenom poljske pesnikinje Bronislave Vajs Papuša: za pesmu "Vetar" (koju je napisala sa samo deset godina) jer su u njoj prepoznali "nešto što luta i ne može se skrasiti", a sve to ima veliku simboliku u romskom svetu. Novo priznanje dobila je za neobjavljenu zbirku pesama i nagrada "Milutin Bojić" biće upravo njeno objavljivanje. Na pitanje koji motivi preovlađuju u pesmama, Iskra kaže:

 

Foto N. Skederija

- Reč je o verističkoj poeziji, jednoj vrsti dnevnika. Čini mi se da je danas previše poezije koja se zasniva na opštim mestima - sunce, mesec, zvezde, kiša, kapljice rose... Moji stihovi su ogoljeni od bilo kakvih ulepšavanja i floskula. Sve je potpuno privatno, u ispovednom tonu. Ima i veselih tema, ali i sete, nostalgije, sećanja na moju baku, s čijim odlaskom sam se suočila prošle godine. A nikad nismo spremni za smrt voljenih... Kako se moj život odvija, teku i moji stihovi.

TREMAROŠ NA AUDICIJI

- OD završetka studija "Puž" je moja baza. Sad već i moja ćerka Ines igra, u predstavi "Zlatna ribica". I to bez mame. Ja sam samo publika. Poslednja moja premijera je "Princeza Dušica u zamku duhova", a igram u "Džinovskoj torti" i "Snežani i sedam patuljaka" - kaže naša sagovornica.

Iskru gledamo u Zvezdara teatru u predstavama "Bajka o pozorištu", u "Lopužama", "Opasnoj igri" i "Glumici"(Pozorište "Slavija"). Inače, prva pozorišna uloga bila joj je u Narodnom pozorištu s potpisom Slobodana Unkovskog, "Figarovoj ženidbi i razvodu". Predstava je na repertoaru bila šest godina, a do uloge je došla (pre završetka studija) audicijom.

- Inače sam tremaroš, što se po meni ne bi reklo. Kad treba da pred nekog stanem i u pet minuta pokažem sve što treba, ne osećam se lagodno... - otkriva Iskra, koja je imala glumačke zadatke i u serijama "Vojna akademija", "Urgentni centar", "Crveni mesec", a s Peđom Damjanovićem će od oktobra snimati sitkom "Sve na dlanu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!