O "DNEVNIKU ANKE OBRENOVIĆ": Za izobraženije uma i srca

Biljana Dojčinović

10. 05. 2022. u 12:19

DNEVNIK Anke Obrenović" prvi put je postao dostupan čitaocima zahvaljujući trudu i znanju Radmile Gikić Petrović koja ga je objavila 2007, tačno 170 godina pošto je završen.

О ДНЕВНИКУ АНКЕ ОБРЕНОВИЋ: За изображеније ума и срца

Foto Promo

Tokom 2021. ovo izdanje je obnovila "Akademska knjiga", tako da i nove generacije čitalaca mogu da se upoznaju sa ovim zanimljivim i važnim delom.

Važnost "Dnevnika Anke Obrenović" za srpsku istoriju i istoriju književnosti posebna je i zbog činjenice da se u našoj kulturi sporo i teško prepoznaju doprinosi autorki. O tome govori podatak da je Jelena J. Dimitrijević ušla u školski program tek 2019. godine, putopisom "Sedam mora i tri okeana", posle višedecenijskog rada, timskog i pojedinačnog, na reafirmaciji njenog dela. Kada je o "Dnevniku Anke Obrenović" reč, takođe je u pitanju žanr između publicistike i književnosti: to je delo bogato mnogim istorijski zanimljivim uvidima, a napisano brižljivim stilom i jezikom koji na trenutke pleni arhaičnim notama.

Anka Obrenović je kći Tomanije i Jevrema Obrenovića, bratanica Miloša Obrenovića. Rođena je u Šapcu 1821. godine. Jevrem Obrenović je s porodicom prešao u Beograd 1831. godine, i tu su Anka i njena braća i sestre dobili za učitelje i vaspitače Hristinu (Tinu) i Dimitrija Tirola iz Zemuna. U bazi podataka "Knjiženstvo" navodi se da je Anka od Tine učila građansko ponašanje i manire, dok je Dimitrije podučavao stranim jezicima. Zahvaljujući takvom vaspitanju i obrazovanju u "Dnevniku" vidimo Anku kako sa lakoćom učestvuje u razgovorima sa obrazovanim gostima njihovog doma, na više jezika. Sloboda u ophođenju i netradicionalnost Anke Obrenović zapamćeni su možda kao prva činjenica u vezi sa njom. Ne samo što je u svojoj porodici bila prva koja je obukla "zapadne haljine", već je, po smrti muža Aleksandra Konstantinovića, s kojim je imala četvoro dece, dobila vanbračnu kćerku Simku sa rođenim zetom, mužem njene pokojne sestre. Pripisuju joj se i velike političke ambicije zbog kojih je nastojala da njena kći Katarina postane druga žena Kneza Mihaila Obrenovića. Nekoliko dana pre zakazanog venčanja, 28. maja 1868, Mihailo i Anka Obrenović ubijeni su u atentatu u Košutnjaku.

Dnevnik koji je pred nama Anka Obrenović je pisala u periodu od 1836. do kraja 1838. godine. Na samom početku mlada autorka nas upoznaje sa svrhom ovog zapisivanja: "Kod izobraženi' obojega pola lica uveden je taj običaj, da sve ono, što im se u životu važnije i pameti dostojnije priključi, u svoj dnevnik spomena radi naznače, i s tim provodeći svoj zlatni vek koristoljubivim načinom polzu sebi izvlače; jer, neprestano pisajući, naznačivajući i razmišljavajući, kako će ovo ili ono najlepšim načinom ukrasiti, vrlo se čovek i napredno pooštrava i u izobraženiju uma i srca primjetno napreduje, tako da se posle nekog vremena tomu diviti može." Anka Obrenović je ovaj poduhvat preduzela na podsticaj svoje učiteljice Tine Tirol, i to radi sopstvenog unutrašnjeg razvoja. Mada pominje i mogućnost da drugi čitaju njen tekst, ističe da ga "svakom na pročitanije tako lako i bez dovoljnog uzroka dati neću".

Pre nego što je započela pisanje dnevnika, Anka Obrenović je prevela zbirku pripovedaka sa nemačkog i to je bio sav njen spisateljski doprinos do tada. Glas o njoj kao autorki širili su oni koji su želeli da se dodvore moćnoj porodici. "Dnevnik" je, međutim, svrstava u istoriju srpske književnosti kao prvu autorku u ovom žanru. Dvadeset godina kasnije Milica Stojadinović Srpkinja objavljuje dnevnik "U Fruškoj gori 1854." jasno namenjen štampanju. Tu počiva zanimljiva razlika između ova dva dnevnika: prvi, Ankin, namenjen je samosaznavanju i samodisciplinovanju, a deluje hladnije i manje lično nego drugi, Miličin, okrenut stvarnom auditorijumu.

Anka Obrenović pomno beleži vremenske prilike, zdravstvena stanja i imena, funkcije, odnose i druge osobine ljudi koje sreće, kao i sopstveni odnos prema njima, ali taj dnevnik nema intimističku, lirsku i duboko ličnu crtu dnevnika Milice Stojadinović Srpkinje. Ovaj drugi je tipičan romantičarski dnevnik, ispunjen beleškama, književnim zapisima, prevodima, pesmama, a kao celina predstavlja paradigmatski tekst ženske književne potkulture, onako kako je određuju pojedine antropološke i književne teorije. Toj razlici, svakako, doprinosi i socijalni položaj autorki, na šta se i Milica Stojadinović jednom osvrće. Anka Obrenović je pripadnica vladajuće dinastije, njene životne prilike povezane su sa političkim tokovima. Otud je njen dnevnik i dokument. Na istorijskom planu, to je važan period u vladavini dinastije Obrenović, obeležen i sukobom između braće Miloša i Jevrema. Iz "Dnevnika" saznajemo poneke detalje iz privatne, porodične perspektive. Anka se predstavlja kao hroničarka oštrog oka: pojedini likovi predstavljaju izvanredne krokije, drugi su produbljeni i iznijansirani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima