ZVEZDANA "TRAVIJATA" ZA JUBILEJ: Vesna Đurković i Željko Lučić na sceni Narodnog pozorišta

M. MIRKOVIĆ

08. 04. 2022. u 09:37

PUN vek je minuo od prvog izvođenja "Travijate" na srpskoj operskoj sceni, a ovaj važan jubilej biće obeležen jednim posve jedinstvenim izvođenjem Verdijevog remek-dela. U subotu od 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, operski pevač svetske slave, bariton Željko Lučić nastupiće u roli Žorža Žermona, a sa njim i mladi tenor Stevan Karanac i sopran Vesna Đurković, pevači koji svojim nastupima tek osvajaju svet.

ЗВЕЗДАНА ТРАВИЈАТА ЗА ЈУБИЛЕЈ: Весна Ђурковић и Жељко Лучић на сцени Народног позоришта

Vesna Đurković / Foto Privatna arhiva

- Velika mi je čast učestvovati u ovom jubileju i pevati sa takvom svetskom zvezdom kakva je moj sugrađanin Lučić, koga sticajem okolnosti znam još otkako mi operska karijera nije bila ni u planu, i čiji sam gost prvi put bila 2015. na koncertu u našem Zrenjaninu - kaže Vesna, koja je trenutno student doktorskih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, upravo pod mentorstvom gostujućeg profesora Željka Lučića.

Operski debi imala je 2013. na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu tumačeći ulogu Belinde u operi Henrija Persla "Didona i Enej", a tokom tri godine se i usavršavala u Operskom studiju, te spada u velike nade Opere našeg nacionalnog teatra.

Vesna je u roli Violete Valeri, koju će pevati u subotu, debitovala proteklog leta u bugarskoj Državnoj operi Burgas, a u novembru je u istoj ulozi nastupila i u Državnoj operi Ruse, takođe u Bugarskoj.

- U odnosu na te dve postavke, ova beogradska se razlikuje jer je klasična, u epohi koja odgovara sižeu, i veoma je raskošna u svakom segmentu, sceni, kostimima, sa ogromnim ansamblom... - navodi naš sopran, i dodaje da su sve kolege na sceni i van nje pružile svoj maksimum tokom proba. - Svako delo je teško i posebno na svoj način, a "Travijata" je jedna od najizvođenijih i najpoznatijih opera u svetu, dok Violeta slovi za jednu od najizazovnijih sopranskih rola.

foto P.Mitić

Režiju "Travijate" Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić, dirigent je Dejan Savić, a uz Orkestar i Hor Narodnog pozorišta, u podeli su i Ljubica Vraneš, Tatjana Mitić, Mihailo Šljivić, Miroslav Markovski, Slobodan Živković, Siniša Radin i Predrag Gligorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima