POKLANJAO SLIKE PUTINU I TRAMPU: Svetski priznati umetnik "naivac" Zoran Anđelković Kec - radovi iz Stalaća stižu do Amerike (FOTO)

S.BABOVIĆ

07. 04. 2022. u 18:00

SVETSKI priznat slikar naivne umetnosti Zoran Anđelković-Kec iz Mrzenice kod Stalaća imaće samostalnu izložbu u Americi 15. maja.

ПОКЛАЊАО СЛИКЕ ПУТИНУ И ТРАМПУ: Светски признати уметник наивац Зоран Анђелковић Кец - радови из Сталаћа стижу до Америке (ФОТО)

Foto: S.Babović

U galerijskom prostoru pokreta Srba u dijaspori SNO, u Čikagu, ovaj popularni slikar naivne umetnosti predstaviće više od 20 dela nastalih u jednoj deceniji stvaralaštva.

Anđelković je poznat i po tome što je po jednu sliku naslikao i poslao aktuelnom ruskom predsedniku Putinu i sada već bivšem američkom predsedniku Trampu, pa su organizatori izložbe u SAD u okviru najave za izložbu posebno istakli da se dela autora koji “stvara na obroncima Svete Mojsinjske gore nalaze širom sveta, pa i u Beloj kući”.

Izložba “Moja Srbija” 1. marta bila je pred posetiocima Narodne biblioteke u Ćićevcu, što je bila prva izložba ovog umetnika u rodnom kraju posle čak 30 godina.

Svi radovi nastali su u neobičnom kamenom ateljeu “Srbica” iz 1850. godine u krugu Anđelkovićeve porodične kuće, u selu Mrzenica koji se oslanja na Svetu Mojsinjsku goru.

Foto: S.Babović

- Osim mojih slika, u ateljeu sakupljam i raritete, od keltskog koplja, preko cipela sa Golog otoka, čutura sa kuršumima iz Prvog svetskog rata do kofera za miraz naših baka - kaže za „Novosti“ Zoran Anđelković-Kec.

- Čuvam i odbačene stare krštenice i dokumenta, požutele fotografije. Nikada nisam razmišljao da odem iz svog sela, gde sam nasikao na stotine radova, izradio brojne ramove od drveta i duboreze.

Foto: S.Babović

Anđelković je učio od doajena naše naive Budimira Rajkovića i Dobrivoja Stefanovića iz Bošnjana. Oslikao je na desetine prizora srpskog seljaka, prizora iz vinograda, odbrane grada Stalaća, berbu lekovitog bilja na Svetog Jovana, mladenaca u nošnji, velike srednjevekovne junake, velmože, poznate ličnosti, srpsko stradalništvo u Prvom svetskom ratu, a poznat je i po tome što je po jednu sliku poklonio Putinu i Trampu.

Nedavno je ikonu „Put u Emaus“, nastalu na osnovu biblijske priče o prvom pojavljivanju Isusa Hrista dvojici učenika nakon Vaskrsenja, oslikao i poklonio Crkvi Svete Trojice u Gornjem Katunu, nedaleko od Varvarina.

U ovom gradu oslikao je pre dve godine kompletnu unutrašnjost Gradske biblioteke.

BONUS VIDEO: 

AKCIJA KOD MARINIKE: Ruska artiljerija udara po ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a