LORENCINU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO: Premijerom "Dobrudžanske epopeje" večeras u Domu omladine počinje 69. Martovski festival

A. P.

29. 03. 2022. u 13:33

NAGRADA 69. Martovskog festivala za životno delo pripala je Nikoli Lorencinu, a biće mu uručena večeras, u 19.00, na svečanom otvaranju u Domu omladine Beograda - najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

ЛОРЕНЦИНУ НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: Премијером Добруџанске епопеје вечерас у Дому омладине почиње 69. Мартовски фестивал

Nikola Lorencin, Foto Tanjug

Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora festivala Andreja Mladenović rekao je da su njegovi članovi jednoglasno doneli odluku da Lorencin dobije nagradu za svoj "ogroman rad i doprinos".

- Nagrada je višeznačna. Ona ushićuje, ali istovremeno i zabrinjava. Ne bih mogao da kažem da je podsticajna nagrada. To je nagrada koja je sažetak nečega što je život sa filmom, dokumentarnim filmom posebno - kazao je Lorencin.

"DOBRUDžANSKA EPOPEJA", Foto Promo

Zahvaljujući se Martovskom festivalu, laureat je istakao da nagradu za životno delo zaslužuje da dobije Puriša Đorđević, ali i njegove brojne kolege, prijatelji i poznanici kao što su Mihajlo Ilić, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Miša Belegišanin, Zoran i Svetlana Popović....

- Nije lako u 80. godini primati nagrade za životno delo i osvrnuti se šta je sve prethodilo takvoj nagradi. Želim da se buduće generacije ugledaju na minule dobitnike, a uprava festivala da ima na umu neka od ovih imena koje sam pomenuo - istakao je Lorencin.

Iz filma "Dobrudžanska epopeja" Siniše Dragina, Foto Promo

Ovu filmsku smotru večeras otvara svetska premijera dokumentarca "Dobrudžanska epopeja" srpsko-rumunskog reditelja Siniše Dragina koji će se sa delom ekipe pokloniti publici. Film sa elementima igrane rekonstrukcije govori o učešću srpskih vojnika u Dobrudžanskoj bici u Prvom svetskom radu.

Do 2. aprila u DOB-u, u takmičarskom programu Martovskog festivala biće prikazano 77 filmova, a članovi žirija Lordan Zafranović, Milan Nikodijević, Dragomir Zupanc, Hajnc Hermans i Đanfilipo Pedote odlučivaće o dobitniku Gran prija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave