HOLIVUD MU JE BIO MALI: Sećanje na legendarnog Frenka Kapru, gosta prvog Festa (FOTO)

piše Nikola LORENCIN

18. 05. 2021. u 12:30

DOK je na svojim programima, mesecima, gotovo neprimetno, RTS donedavno prikazivao filmove Frenka Kapre, sve jedan značajniji i vredniji od drugoga, valja se podsetiti da je ova TV zbirka remek-dela umetnosti filma imala i "festovsku predigru", pre pola veka!

ХОЛИВУД МУ ЈЕ БИО МАЛИ: Сећање на легендарног Френка Капру, госта првог Феста (ФОТО)

Foto: IMDB

Na prvom Festu, 1971, ceo svet filma obreo se među nama. A Frenk Kapra (gost te 1971) i jeste Fest, čovek od veka filma. Stvaralac van granica vremena i sažetog prostora Holivuda ili nacionalne kinematografije Amerikanaca. Kapra je druželjubiv, i u privatnom životu bio je, poput junaka njegovih filmova, čovekoljubiv, častan, odmeren i nepokolebive etičnosti. Ako se dogodi susret, kao što se u vreme prvog Festa dogodilo studentima beogradske Akademije (za pozorište i film), onda je to veličanstveni praznik filma, dorastao filmskom Festu i "Hrabrom novom svetu".

Susret sa slavnim rediteljem i humanistom, autorom desetine najgledanijih i najganutljivijih, razdraganih filmova ("Dogodilo se jedne noći", "Gospodin Dids ide u grad", "U grob ništa ne nosiš", "Gospodin Smit ide u Vašington", "Arsenik i stare čipke"...), dogodio se u nedelju, 17. januara, 1971, u beogradskom Klubu novinara. Bio je to, zapravo, ručak sa Kaprom uz prisustvo supruge Lusil Vagner (tada: u 40-godišnjem braku!), susret zakazan kao drugarski i kolegijalni čin viđenja, razgovora, propitivanja i zapitivanja, radoznalih pogleda na bajku filma u kojoj smo mi, ipak, mladi i nedovoljno učeni učesnici, pa poglede upiremo u velikog barda filma - Frenka Kapru.

Čini mi se potpuno nestvarnim to što smo na programu RTS gledali njegove filmove, i one najstarije, još iz doba nemog filma, takođe i one iz međuratnog, ratnog i, kako je autor bio neumoran filmski fanatik, i filmove posleratnog, završnog tkanja Kaprinog veoma plodnog stvaralačkog veka. U tom vrtlogu vremena i filma, programskih TV "izvadaka" iz Kaprinog bogatog opusa, u tom filmskom i televizijskom zbližavanju, i ne primećujem kako je prošlo pola veka od bliskog susreta sa autorom, sineastom, junakom Drugog svetskog rata, najzad i emigrantom sa Sicilije, ne osvrćem se na prošle godine i minulo vreme: naprotiv, oživljavam to doba i tražim da se pojave nova fakta i artefakta koja svedoče o izuzetnom danu, 17. januara, 1971!

Foto: IMDB

"Gospodin Dids ide u grad"

- Film je bolest. Kada film zarazi tvoj krvotok, postaje prvi među hormonima; vlada encinima, upravlja moždinom duboko pod korom središnjeg mozga (našim "trećim okom" ili unutrašnjim svetom) koja reguliše biološku aktivnost organizma, tumači ulogu Jaga u vašoj psihi. I kao što je to s heroinom: protivotrov filmu jeste - još više filmova - govorio je Kapra.

Foto: Miroslav Milić

Nikola Lorencin

Prijatno je setiti se tog studenog januarskog dana na četvrtom spratu Kluba novinara, nezaboravni su njegov osmeh, brci i reč, i njegova smerna supruga koja pažljivo i strpljivo sluša priču svoga Frenka, a ponekad uputi pogled i na studente, dok se utrkujemo ko će pre i više pitanja postaviti jedinstvenom Kapri. Sedeo je između nas, kao ikona ili mitski znamen velikog i osobenog filmskog dela. Na zboru ispred Kapre, zdravice i lepih želja koje nam je vešt besednik odmah uputio, nalazila se omanja družina studenata Akademije za pozorište, film, radio i TV. Pamtim prisustvo dve ljupke dame studentkinje sa druge godine, Mirjane Živković i Tatjane Šuput. Od starijih, postavljenom astalu pristupili su žustri Jovan Jovanović, s njim i Lazar Stojanović, obojica će se uskoro predstaviti svojim delima, nastalim, verujem: i uz Kaprinu podršku, baš njegovim prijateljskim rečima.

Foto: IMDB

"Dogodilo se jedne noći"

Sa druge godine filmske i TV režije, kod prof. Aleksandra Petrovića, ovom obredu prisustvovali su Tomislav Tom Gotovac, Huan Karlos Fero, Dragomir Zupanc i Nikola Lorencin. Pomno smo sledili Kaprinu priču, a ja sam uključio i mali magnetofon, marke "geloso", kupljen u Trstu, između farmerki i viskija, primakao se našem bardu i tumaču filmskih čudesa, i seo do Kapre, ne bih li veštije upravljao mikrofonom. Imao sam jednu jedinu magnetofonsku traku, trajanja 30 minuta i to je odredilo sačuvani deo razgovora koji je, u činu događanja, potrajao znatno duže. Ali, "geloso" nas je izdao. I da sva drama ode u tragediju, snimljena traka nestala je u vrtlogu festovskih godina. Kaprino bogoslovljenje o filmu, na sreću, prethodno je sa magnetofonske trake "skinuto" i snimljeni razgovor objavljen je u sarajevskom "Sineastu".

Foto: Privatna arhiva

- Želim da moje filmsko delo bude dostupno svima koji su uživali u mojim filmovima. Nemam ništa da sakrijem pred bilo kime. Neka ljudi o tome šta sam snimio odluče sami. A to kako će sami odlučiti, govoriće više o njima, ko su i kakvi su, nego što će govoriti o meni i o tome kakav sam ja. Predstavljene vrednosti pohranio sam u mojim filmovima, jer sam proživeo predivan život, uživao u njemu, verovao u čoveka i zakleo se pred narodom - govorio je veliki Kapra.

Dočekao je odlaznik sa Sicilije i žitelj Zemlje filma mirnu i skrušenu godinu plodnog života, svoju 94. Otišao je 1991, pre, eto, 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024