POEZIJA NA FILMU: Predavanje u SKC na temu "Stihovi Maje Angelou"

M. N. M.

14. 03. 2022. u 17:42

PREDAVANjE iz ciklusa Izvođenje poezije na filmu, na temu "Stihovi Maje Angelou", uz razgovor sa analizom vizuelnih primera, održaće Tijana Savatić i Stevan Vuković 15. marta od 19 časova u Velikoj sali SKC.

ПОЕЗИЈА НА ФИЛМУ: Предавање у СКЦ на тему Стихови Маје Ангелоу

foto promo

Lik pesnikinje Džastis, koji je u filmu "Poetska pravda" Džona Singltona iz 1993. igrala Dženet Džekson osmišljen je tako da personifikuje tipičnu emotivnu i samosvesnu urbanu mladu afroameričku pesnikinju te se, da bi to postigao, već pomenuti scenarista i reditelj poslužio stihovima Maje Angelou, koje ona izgovara u momentu u kome se taj film definitivno odvaja od onog za čiji nastavak je proglašavan ("Žestoki momci", nastao dve godine ranije).

Maja Angelou pojavila se i jednoj od sporednih uloga u tom filmu, i to je samo jedna od desetak njenih zapaženih filmskih uloga. Oprobala se i kao scenaristkinja, uglavnom u televizijskim produkcijama, pa i kao rediteljka, prvo u jednoj od epizoda tv serijala "Vizije", iz 1976, da bi posle režirala i celovečernji film pod nazivom "Dole u delti", 1988.

Pa ipak, njene mnoštvene kulturološke, društvene i političke uloge dovele su do toga da je najvidljivija bila u različitim dokumentarnim projektima, koji su tematizovali izuzetno širok dijapazon njenih interpersonalnih odnosa - od njenih bliskih prijateljstava sa Malkolmom Eksom i Mrtinom Luterom Kingom, pa do čitanja njenih pesama na inauguraciji Bila Klintona, skoro tri decenije kasnije.

Fokus ovog programa biće na izvođenju njene poezije na mnoštvu video i filmskih snimaka, ali će oni biti prošarani snimcima u kojima se ona pojavljuje i likom, posebno tamo gde igra samu sebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024