POTRAGA ZA MORALNIM KOMPASOM: Izložba slika i instalacija umetnika Dušana B. Markovića u Galeriji 73

M. A. K.

09. 03. 2022. u 10:41

NAŠ istaknuti savremeni umetnik, koji se paralelno, već decenijama, afirmisao u tri umetničke discipline - vajarstvu, slikarstvu i grafici, Dušan B. Marković, predstaviće se novom izložbom u Galeriji 73 (Požeška 83 a), na Banovom brdu.

ПОТРАГА ЗА МОРАЛНИМ КОМПАСОМ: Изложба слика и инсталација уметника Душана Б. Марковића у Галерији 73

Foto Privatna arhiva

Njegova postavka slika i instalacija, koja nosi naziv "Slavan - beo - vezan", biće otvorena sutra u 19 časova.

Izložba je sačinjena je od tri grupacije slika-instalacija-objekata. Dela su rađena u kombinovanoj tehnici i imaju multižanrovski pristup. Svojim jedinstvenim umetničkim doživljajem autor nudi moguće odgovore na neka od gorućih pitanja sadašnjice, među kojima su i ona etička, koja se odnose na povlašćene društvene slojeve. U tom kontekstu Marković tumači postojanja, odnosno nepostojanja moralnog kompasa pojedinca i zajednice uopšte.

Rođen 1948. Dušan B. Marković je završio smer vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1974. godine. Na istom fakultetu je tri godine potom završio i magistarske studije, a kao stipendista belgijske vlade 1980. boravio je na specijalizaciji na Nacionalnom Hoger institutu u Antverpenu. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti vajarstva i slikarstva. Samostalno je izlagao 30 puta u zemlji i inostranstvu (Belgija, Norveška, UAE).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)