OPROŠTAJ OD LEGENDE JUGOSLOVENSKE ANIMACIJE: Vranjanci večno zahvalni Bordu na bezuslovnoj podršci

Дејан Ристић
Dejan Ristić

09. 02. 2022. u 17:57

Škola animiranog filma (ŠAF) Vranje oprostila se od Borivoja Dovnikovića, jednog od najvećih jugoslovanskih animatora, strip crtača i ilustratora.

ОПРОШТАЈ ОД ЛЕГЕНДЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АНИМАЦИЈЕ: Врањанци вечно захвални Борду на безусловној подршци

ŠAF Vranje

Dovniković je bio velika podrška vranjskoj školi dečje animacije i učestvovao je na mnogim radionicama, festivalima i susretima koje je organizovao ŠAF, od osnivanja 1988. godine.

- Voleo je da dolazi u Vranje, a mi smo voleli da ga ugostimo. Mnogo smo naučili od njega, on je bio naš učitelj i naš prijatelj. Mnogo će nam nedostajati i zauvek ćemo mu biti zahvalni za njegovu bezuslovnu podršku - saopšteno je iz vranjske škole.

Borivoj Dovniković - Bordo je preminuo u utorak u Zagrebu, u 92. godini. Bio je, između ostalog, jedan od pionira jugoslovenske animacije, jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma i koautor čuvene animirane TV serije ‘Profesor Baltazar’.

Kao desetogodišnjak srpskog porekla je, početkom Drugog svetskog rata, morao sa ocem da pobegne iz NDH u Beograd. Nakon oslobođenja se preselio u Zagreb, gde je, u saradnji sa drugim umetnicima, proslavio jugoslovensku animaciju širom sveta. Njegov film "Znatiželja" uvršten je 2000. godine među 84 najboljih animiranih filmova svih vremena. Autor je  knjige "Škola crtanog filma", koja je prevedena na nekoliko stranih jezika, a na čuvenoj praškoj Filmskoj akademiji službeni je udžbenik za uvod u animaciju. Bio je i generalni sekretar ASIFE, Međunarodne asocijacije animiranog filma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade