VELIKI SRPSKI PESNIK SE PRESELIO U VEČNOST: Preminuo Božo Đuranović, autor čuvenog dela “Smrt popa Mila Jovovića”

V. Kadić

14. 12. 2021. u 15:42

TUGUJE grad Nikšić, ogolela i ovih zimskih dana obelela Golija.

ВЕЛИКИ СРПСКИ ПЕСНИК СЕ ПРЕСЕЛИО У ВЕЧНОСТ: Преминуо Божо Ђурановић, аутор чувеног дела “Смрт попа Мила Јововића”

Foto V. K.

Gospod je u dvore te planinske lepotice prizvao barda epske poezije Boža Đuranovića (82) iz Nikšića, pesnika, rodoljuba, učesnika brojnih litija koji je mesecima u dugoj molitvenoj koloni sa drugima koji ljube krst časni, branio svetinje Srpske pravoslavne crkve od suludog anuma bivšeg režima Mila Đukanovića da ih otme. Veliki pesnik preselio se u večnost i pokolenjima ostavio stvaralačko bogatstvo koje će nadživeti ovo I buduća vremena. Takva su ostvarenja: “Razura Lazara Pecirepa”, “Smrt popa Mila Jovovića”, “Suđenje Šćepanu Radojeviću, “Ženidba Baća Mićunovića”, “Sablja kralja Milutina” I mnoga druga. Biranim rečima od velikog čoveka I stvaraoca oprostio se gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević:

- Bio si istinski naslednik Vukovih pevača I Radovana Bećirovića. Kroz strune gusala živećeš tvojim stihovima još dugo u našem narodu. Bog ti dao rajsko naselje - poručio je Kovačević.

Gotovo da nema Nikšićanina koji ne zna Božovu pesmu o smrti popa Mila Jovovića, koja je čak pobedila novu tehnologiju i ušla kao melodija mobilnih telefona. Tako je pop Milo "zasvirao" Sulejmanu Veličanstvenom u nikšićkoj Železari, čim su Turci kao nove gazde zakoračili u opustele hale nekadašnjeg giganta, a neki od njih sa mobilnih telefona puštali “svirku”  iz istoimene  turske serije, a Nikšićani odgovorili: "U danima kad na Nikšić Crnogorci udariše, kad bijahu došli dani da ne bude turski više..."

Ova najpoznatija i najslavnija pesma prvi put je snimljena 1977. godine od strane guslara Stojana Šipčića, Luke Karadžića, Đura Krsmanovića i Labuda Tomića na gramofonskoj LP ploči. To je bio prvi osmerac snimljen uz gusle. A dugo se nije znalo da je autor te pesme upravo Nikšićanin iz Golije Božo Đuranović, koji je s pravom nosio epitet najvećeg živog epskog pesnika koga su mnogi svrstavali u rang barda Hadži Radovana Bećirovića Trebješkog. Početkom devedesetih ovu pesmu u svom maniru otpevao je i roker Rambo Amadeus i bila je jedna od najpopularnijih na njegovom albumu M91.

U poslednjem intervju koji je dao “Novostima” Đuranović je kazao:

- Oko 30 guslara snimilo je moje pesme. To je ono što mi je poznato, a mogu zamisliti koliko ih je što su to uradili bez mog znanja. Uz pesmu "Smrt popa Mila Jovovića", hit je bila i "Suđenje Šćepanu Radojeviću" koja je takođe dostigla rekordan tiraž. Srce mi je puno, jer posmatram mladež s kakvom lepotom druguje sa guslama i mojim pesmama. To mi daje novu energiju, da nastavim da stvaram i to na zadovoljstvo moje i brojnih poštovalaca – kazao je Đuranović, za "Novosti".

Golijani, njegovi plemenici s ponosom ističu da su imali sreću da na Štukeljinoj glavici još kao deca nauče Božovu čuvenu pesmu o popu Milu, kao i mnoge druge. Veliki deo Đuranovićevog stvaralaštva ušao je u devet enciklopedija najboljih epskih pesama. Božo je dobitnik prve nagrade "Hadži Radovan Bećirović Trebješki" za najbolju pesmu Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Skoro sve njegove pesme snimili su najpoznatiji guslari. A prva pesma u njegovoj najnovijoj zbirci posvećena je upravo guslama i guslarima, a i mladim naraštajima koji će tek da zablistaju na guslarskom polju. Svojevremeno su narodni guslari Branko Perović i Slavko Jeknić u saradnji sa glumcima Mihailom Mišom Janketićem, Danilom Lazovićem i Sonjom Jauković snimili čuvenu Božovu pjesmu "Knjaz Danilo i Kadići", koja je takođe doživela izuzetnu promociju.

- Kada sam prvi put čuo Božovu epsku pesmu "Smrt popa Mila Jovovića" dugo sam razmišljao kako je Milo junački poginuo od Turaka, boreći se da pobedi pravda kod Crnogoraca. Kada sam ovih dana ponovo čitao ovu pesmu, dugo sam razmišljao kako smo kukavički poginuli od Mila, boreći se da pobedi pravda kod Crnogoraca – kazao je, za "Novosti", Blažo Papović, član redakcije "Golijski sabor kulture".

Dok je svojevremeno u podgoričkoj »Pobjedi« izlazila rubrika „Crnom Gorom, putem i bespućem”, koju je uređivao Vitomir Vito Nikolić, Božo je bio redovni saradnik, a sarađivao je u „Nikšićkim novinama“, železarinom listu „Naša riječ” ... Bio je predsednik guslarske sekcije KUD-a „Čelik” - Železare „Boris Kidrič”. Bio je član i redakcijskog odbora časopisa „Golija”, savetnik i saradnik časopisa “Guslar”, kojeg je izdaje Guslarsko društvo “Filip Višnjić” u Kičineru - Kanada, i stručnog saveta “Glas gusala” iz Beograda. Preko 35 guslara je zvanično snimilo njegove pesme. Nezvanično, mnogo više...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!