IZLOŽBA "AZBUČNI RED": U Galeriji "Anastas" Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

V.V.S.

18. 01. 2022. u 14:22

U GALERIJI "Anastas" Muzeja primenjene umetnosti, 21. januara otvara se izložba "Azbučni red" koja predstavlja ilustracije Luke Tilingera za istoimenu kolekciju knjiga za decu u izdanju "Službenog glasnika".

ИЗЛОЖБА АЗБУЧНИ РЕД: У Галерији Анастас Музеја примењене уметности у Београду

foto:Promo

"Azbučni red" je 2015. godine pokrenuo Goran Petrović, urednik prva tri izdanja, odredivši ga kao novu kolekciju "Službenog glasnika" posvećenu svetu knjiga. Tako, ovim dečjim romanima nije zajednička samo forma (svi su sačinjeni od po trideset poglavlja za trideset slova azbuke), već su i tematski srodni - okrenuti slovima, opismenjavanju i pismenosti.

Edicija "Azbučni red" do sada je objavila četiri naslova:"Čudesni podvizi Azbučka Prvog u trideset slova" Dejana Aleksića (2015), "Avram, Bogdan vodu gaze" Vladislave Vojnović (2016), "Roman bez ormana" Vuleta Žurića (2017) i "Šazbuka" Radeta Tanasijevića (2021). I kao što su pisci "Azbučnog reda" bili dužni da izbegnu zamku međusobnog ponavljanja, koju je kao zahtev postavila zajednička tema, tako i ilustracije Luke Tilingera u svakoj knjizi moraju iznova da opravdaju prostor koji zauzimaju.

Za ilustracije istrgnute iz knjiga važno je da, lišene konteksta, izgledaju pomalo "izgubljeno". Izložba "Azbučni red" sada ponovo okuplja takve lutajuće crteže i učvršćuje ih u jednom novom rasporedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna