BELA FAZA POZNATOG SLIKARA PRED PUBLIKOM: Otvorena izložba slika Zorana Petrušijevića Zopa

Дејан Ристић
Dejan Ristić

26. 12. 2021. u 11:54

U “Hendlbaru” u Vranju je otvorena izložba slika jednog od najcenjenijih likovnih umetnika ovog dela Srbije, Zorana Petrušijevića Zopa.

БЕЛА ФАЗА ПОЗНАТОГ СЛИКАРА ПРЕД ПУБЛИКОМ: Отворена изложба слика Зоранa Петрушијевића Зопа

Dejan Ristić

Postavku čini preko 70 dela iz umetnikove “bele faze” i to je  Petrušijevićeva prva izložba u poslednjih pet godina, nakon retrospektivne izložbe “Petrušijevići”, koja je, pored Zoranovog, obuhvatila stvaralaštvo njegove ćerke Zorane i prerano preminule supruge Ljiljane.

Zoran Petrušijević Zop poslednjih godina stvara daleko od očiju javnosti, pa ni ovom prilikom nije želeo da daje nikakve izjave. Ipak, kako smo saznali, izložena dela iz “bele faze” nastale su tokom poslednjih desetak godina i uklapaju se u njegovo viđenje poetičnog slikarstva.

Izložbu je otvorio Filip Jovanović iz Galerije i antikvarnice “Mamuze”, koja je oraganizovala događaj u saradnji sa “Hendlbarom”. Otvaranje je proteklo u neformalnoj i prijatnoj atmosferi, uz živu svirku na gitari. Izložba je prodajnog karaktera i biće postavljena u narednih mesec dana.

Zoran Petrušijević Zop se likovnim stvaralaštvom bavi duže od pola veka, a radio je i kao profesor na vranjskom Pedagoškom fakultetu. Osnovne i magistarske studije završio je u klasi čuvene Ljubice Cuce Sokić, a član ULUS-a je od 1972. godine. Izlagao je u najprestižnijim galerijskim prostorima u zemlji, a višestruki je učesnik „Oktobarskog salona“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)