PROHOR "GOST" RUSIJE: Otvorena putujuća izložba Saveza evroazijskih umetnika, delo umetnika Mite Ristića, uz Savu Šumanovića

D. RISTIĆ

24. 12. 2021. u 07:26

SLIKA vranjskog umetnika Mite Ristića sa motivom manastira Sveti Prohor Pčinjski obilazi ovih dana Rusiju. Uvrštena je u putujuću, jubilarnu 20. izložbu Saveza evroazijskih umetnika koja je nedavno premijerno postavljena.

ПРОХОР ГОСТ РУСИЈЕ: Отворена путујућа изложба Савеза евроазијских уметника, дело уметника Мите Ристића, уз Саву Шумановића

Mita Ristić / Foto D. Ristić

O kakvoj izložbi je reč, govori i to što je u njoj i jedno delo čuvenog Save Šumanovića.

- Velika mi je čast što širom najveće zemlje sveta predstavljam svoje Vranje i veliku svetinju juga Srbije koja je ove godine proslavila 950 godina od osnivanja. Moje ruske kolege, kao pravoslavci, odlično razumeju veličinu i značaj Prohora Pčinjskog, pa se nadam da će slično reagovati i tamošnja publika - kaže Ristić za "Novosti".

On sa ruskim kolegama druguje od 2013, kada je postao član Udruženja profesionalnih umetnika Moskve. Od tada, više njegovih dela se našlo na petnaestak izložbi širom Rusije, a najviše pažnje su izazivale njegove "Vranjske bulke", delo inspirisano rodnim gradom. Izuzetno mu je draga i Gramata sa pozlaćenim grbom Rusije, za učešće na konkursu sa mirovnom tematikom. Njegova ljubav prema rodnom kraju prelila se sa likovnog na pesnički izraz, tako da je letos objavljena i njegova prva zbirka pesama u kojoj dominiraju motivi Vranja i Vranjanaca.

Sa kolegama iz Udruženja, Mita se godinama druži na likovnim kolonijama koje se tokom leta organizuju od Rusije do Srbije.

Foto Privatna arhiva

MOSKVA STIŽE U VRANjE

PLANIRALI smo da se izložba dela članova Udruženja profesionalnih umetnika Moskve, priredi u Vranju. To mi je velika želja, a trebalo bi da bude ostvarena čim epidemiološka situacija sa virusom korona takav poduhvat dozvoli - kaže Mita Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024