UMETNOST U SLUŽBI OGLEDALA: Gostovanje Galerije Matice srpske, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti

M. A. K.

23. 12. 2021. u 11:27

VEĆ na samom ulazu u Galeriju SANU, gde će večeras, u 19 časova, biti otvorena izložba "Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske", postavljena su dela autora kroz čiji život i rad se prožimanju ove dve značajne institucije za našu kulturnu.

УМЕТНОСТ У СЛУЖБИ ОГЛЕДАЛА: Гостовање Галерије Матице српске, у Галерији Српске академије наука и уметности

Šumanović: "Ženski akt sa ogledalom" / Foto Promo

Tu je portret vajara Đorđa Jovanovića (delo Paje Jovanovića), a izložene su i dve njegove skulpture. Pored njega je autoportret Ivana Tabakovića (prvi put u javnosti, jer je do pre dve godine bio u privatnoj zbirci i jedna je od poslednjih akvizicija GMS), kao i autoportret Zore Petrović. Izložba, inače, obuhvata 86 umetničkih dela, od poslednjih decenija 19. do sredine 20. veka, i to 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike.

Većina ovih ostvarenja nije u stalnoj postavci i retko se može videti u javnosti, otkriva, za "Novosti", dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

- Izložbu smo koncipirali prema tezi Jelene Todorović da je svaka kolekcija ogledalo vremena, epohe, pojedinca, politike - otkriva Palkovljevićeva koja je i autor postavke. - Činilo nam se da je zanimljivo da kroz dela iz kolekcije GMS, govorimo ne samo o razvoju srpskog modrenizma, već i o tome kako se oslikava to vreme i na istorijat institucije koja je sakupila dela. To je priča o formiranju kolekcije GMS i umetnika, koji su joj bili savremenici i učestvovali u njenom radu. Od Uroša Predića i Paje Jovanovića koji su bili stipendisti Matice srpske do Milenka Šerbana, koji je bio prvi konzervator i, u jednom trenutku, upravnik Galerije Matice srpske. Ali i do Dobrovića i Konjovića, koji su učestvovali u njenom radu, a čija su dela sada u kolekciji.

Postavka, prema njenim rečima, obuhvata radove 38 autora, i presek je svih dešavanja u našoj likovnoj umetnosti od 1880. do 1950, gde se ova priča zaokružuje sa Lubardom:

- Ovde imamo i velikane epohe, ali i manje poznate autore, za koje smatramo da zaslužuju pažnju, i nova čitanja i mesto u nacionalnoj kulturi. Kada su u pitanju i autori, ali i teme i stilovi, izložba nudi pregled svega što se u tom preiodu dešavalo - zaključuje sagovornica.

REPREZENTATIVNI IZBOR

RAZVOJNI put srpske likovne umetnosti reprezentovan je i delima Đorđa Krstića, Steve Aleksića, Nadežde Petrović, Jovana Bijelića, Vase Pomorišca, Ivana Radovića... Izložbu prati katalog koji je Tijana Palkovljević Bugarski, realizovala sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora GMS - Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Marijetom Sidovski, i timom Galerije SANU. Izložba će biti otvorena do 20. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)