SEĆANJE NA SILVANU: Prvi dokumentarac o "Kraljici sevdalinki" na kanalu "RTS Kolo"

Marina JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

27. 11. 2021. u 16:45

PRVA dokumentarna emisija o legendarnoj pevačici Silvani Armenulić, "Sećanje na Silvanu", u proteklih mesec dana, imala je oko 80.000 pregleda na fejsbuk-stranici kanala RTS "RTS Kolo", čija je urednica Sandra Milošević, ujedno i autorka dokumentarca.

СЕЋАЊЕ НА СИЛВАНУ: Први документарац о Краљици севдалинки на каналу РТС Коло

Foto RTS

Ovaj omaž istinskoj divi, za sva vremena, kako Silvanu danas nazivaju fanovi na društvenim mrežama, nastao je povodom 45 godina od njene smrti, u saobraćajnom udesu, 10. oktobra 1976. godine.

- Silvanina popularnost ne opada iako već nekoliko decenija nije sa nama. Bila je izuzetno talentovana, sa divnom bojom glasa i jedna od najlepših pevačica tog vremena.

Prekretnica u njenoj karijeri bilo je pojavljivanje u seriji "Ljubav na seoski način" i pesma "Šta će mi život", koju je napisao Toma Zdravković. Ova serija se vrlo često reprizira, a Silvanine interpretacije pesama slušaju se i danas kao da su nastale u ovom vremenu, a ne pre 50 godina - kaže za "TV Novosti" Sandra Milošević. - Javilo nam se mnogo gledalaca, i telefonom i putem društvenih mreža, na čiji ćemo zahtev reprizirati emisiju krajem godine na kanalu "RTS Kolo", a početkom 2022. i u emisiji "Trezor" (RTS 2).

Na ideju o snimanju emisije o Silvani, Sandra je došla radeći emisije dokumentarno-muzičkog serijala "Dok je sveta i veka", posvećenog velikanima narodne muzike od posleratnog perioda do danas. U Programskom arhivu TV Beograd, pronašla je nekoliko Silvaninih snimaka, ali nijednu emisiju o njoj, što je, kako kaže, bio dovoljan razlog da počne sa istraživanjem.

- Njene pesme su i danas aktuelne i starijim i mlađim generacijama, pa mi je bilo veoma čudno da o njoj nema nijedne emisije za ovih 45 godina. Nismo mogli odmah da je realizujemo, zbog epidemiološke situacije, ali sam u međuvremenu prikupljala arhivsku građu i razmišljala kako bi emisija trebalo da izgleda.

Foto RTS

Naša sagovornica je, kao solista na harmonici, nastupala sa našim najboljim orkestrima i obišla gotovo sve kontinente, zbog čega je odličan poznavalac i narodne muzike i vremena u kome su se negovale prave muzičke vrednosti.

- Silvana je pripadala dobu o kome nema mnogo zapisa, bar kada su u pitanju muzika i estrada. Tada je postojala samo jedna televizija, većina programa išla je uživo, nije se mnogo snimalo, a, nažalost, dosta toga nije ni sačuvano. Kada sve to uzmete u obzir, nije lako napraviti emisiju koja bi trebalo da sadrži biografiju i sećanje kolega i savremenika, a sve da bude obojeno muzikom i TV arhivom.

Zato su Sandrini sagovornici u emisiji umetnici koji su zaslužni za početak karijere jedne od najvećih jugoslovenskih estradnih zvezda.

- Harmonikaš i kompozitor Aca Stepić upoznao je Silvanu dok je još nastupala pod imenom Zilha. S njim je počela da peva u beogradskom hotelu "Grand", koji je okupljao mnoge eminentne ljude. Snimili su nekoliko ploča i on je bio jedan od zaslužnih za početak njene ozbiljnije karijere. Kompozitor i pevač Petar Tanasijević, sa kojim je snimila više duetskih pesama, doveo je Silvanu u Radio Beograd, gde je zabeleženo nekoliko sevdalinki u njenoj interpretaciji i ti snimci su danas dragoceni. Jedan od njenih savremenika bio je i violinista Vlasta Jelić, sa čijim je orkestrom često pevala i koji je Silvanu predložio reditelju Dragoslavu Laziću za seriju "Ljubav na seoski način". Sa tim orkestrom je snimila i ploču sa pesmama iz serije, među kojima je i numera "Šta će mi život" Tome Zdravkovića, koja je dostigla tiraž od 300 hiljada primeraka.

Sandra Milošević, Foto RTS

Miloševićeva nam je otkrila i kakvi su bili muzički kriterijumi vremena u kojem je 16-godišnja Zilha Barjaktarević morala da čeka na pristanak roditelja kako bi pevala sa orkestrom. Kasnije je promenila ime u Silvana, po Italijanskoj glumici Silvani  Mangano, ;ije je filmove veoma volela.

- Njeni roditelji, pre svega otac, prvobitno nisu želeli da im kći bude kafanska pevačica, jer je ta profesija bila na lošem glasu. Međutim, kada su uvideli kolika je njena želja da se bavi muzikom, popustili su i pristali.

Pored epiteta "kraljice sevdalinki", koje je maestralno izvodila, Silvani su široku popularnost donele pesme koje su bile i ostale veliki hitovi: "Šta će mi život", "Rane moje", "Ja nemam prava nikoga da volim", "Ciganine, ti što sviraš", "Sama sam", "Srce gori, jer te voli", "Grli me, ljubi me", "Srećo moja", "Nad izvorom vrba se nadnela"...

- Interpretacije njenih pesama odišu nekom tugom i setom. I sama je govorila da pesma mora da ima dušu. Da moraju da se poklope i tekst i melodija. Bila je iskrena kada je pevala, zato joj je publika i verovala. Veoma harizmatična i graciozna, obeležila je jednu epohu. Bila je ostvarena žena, i kao supruga i majka, a kasnije i kao jedna od najpopularnijih pevačica tog doba. Jedinstvena i po oblačenju, jer se u to vreme nastupalo uglavnom u narodnoj nošnji. Često duboko dekoltirana, ali sa elegancijom, verovatno je u to vreme odavala utisak "slobodne" žene, ali privatno je bila porodičan tip. S druge strane, veoma brzo je shvatila šta je estrada i šta se od nje očekuje, ukoliko želi da bude na samom vrhu. Česta putovanja, duge turneje, mnoga odricanja, neprospavane noći, briga o detetu koje ne viđa često... Sve je to ona uspevala da usaglasi.

SUDBINSKI POVEZANA SA TOMOM 

SANDRA Milošević nam je otkrila i da li je popularnosti emisije "Sećanje na Silvanu" doprineo film "Toma":

- Silvana i Toma bili su toliko veliki umetnici, da bi emisije o njima uvek izazvale pažnju, a sada se i prvi put njihovi životi prenose na film. Njihove karijere su bile sudbinski povezane i nemoguće ih je bilo razdvojiti, što je naglašeno i u filmu "Toma" i u dokumentarnoj emisiji o Silvani. Projekat o ovoj vrsnoj pevačici počela sam da pripremam pre nego što je film javno prikazan, jer mi je želja bila da obeležimo godišnjicu njene pogibije, nezavisno od filma. Ali, kao i u životu, priča o njima se ponovo vremenski poklopila...

"RTS KOLO" - ČUVAR NAŠE MUZIČKE BAŠTINE

KANAL "RTS Kolo", koji ove godine obeležava petogodišnjicu postojanja, jedini je televizijski kanal koji čuva našu muzičku baštinu 24 sata dnevno. Prvenstveno izvornu narodnu muziku, kao i onu komponovanu u tradicionalnom duhu, gradsku muziku, etnomuziku i folklorno stvaralaštvo. Mnoge muzičke emisije iz bogate arhive RTS sada su digitalizovane i dostupne gledaocima "RTS Kola" širom sveta putem kablovskih operatera i internet platforme "RTS Planeta".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024