ORHAN PAMUK POD ISTRAGOM: Nobelovac navodno vređao Ataturka u najnovijem romanu

Tanjug

15. 11. 2021. u 15:43

ŠVEDSKA akademija koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost saopštila je danas da prati slučaj protiv turskog Nobelovca Orhana Pamuka, koji je pod istragom zbog navodnog vređanja osnivača moderne Turske u svom najnovijem romanu.

ОРХАН ПАМУК ПОД ИСТРАГОМ: Нобеловац наводно вређао Ататурка у најновијем роману

Foto: Profimedia

Švedska akademija je u kratkom saopštenju izrazila očekivanje da će Turska poštovati svoje međunarodne obaveze i potvrdila da prati "tretman'' koji u Turskoj ima Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, prneo je AP.

Turske vlasti pokrenule su istragu protiv Orhana Pamuka ranije ove godine nakon što je jedan advokat iz Izmira u zapadnoj Turskoj optužio pisca da je u svom najnovijem romanu "Noći kuge" uvredio osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, a što je u suprotnosti sa zakonima koji štite sećanje na oca Turske nacije.

Istraga je prvobitno rezultirala odlukom da se ne pokreće krivični postupak, ali je advokat uložio žalbu na tu odluku i istraga je ponovo otvorena.

Orhan Pamuk i njegova izdavačka kompanija Japi Kredi Jaincilik demantovali su da se u romanu vređa Mustafa Kemal Ataturk.

BONUS VIDEO: BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)