IZLOŽBA O ARHITEKTI BRANKU PEŠIĆU: "Otisci graditelja" u Ustanovi kulture "Parobrod"

V.V.S.

18. 10. 2021. u 16:08

IZLOŽBA "Otisci graditelja" o arhitekti Branku Pešiću,otvara se u petak, 22. oktobra, u Ustanovi kulture "Parobrod", a otvoriće je Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

ИЗЛОЖБА О АРХИТЕКТИ БРАНКУ ПЕШИЋУ: Отисци градитеља у Установи културе Пароброд

UK "Parobrod"

Arhitekta Branko Pešić ostavio je za sobom obimno i složeno graditeljsko delo na različitim poljima arhitektonskog stvaralaštva. Uz višedecenijsku pedagošku delatnost profesora Građevinskog fakulteta (1951-1986), uspešno i efikasno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte, kao što su izgradnja tada najviše građevine na Balkanu, Palate Beograd, visine preko sto metara (1974), kao i još veći i zahtevniji poduhvat, nastavak gradnje Hrama Svetog Save, pedeset godina posle započetih radova.

Od njegovih mnogobrojnih realizovanih projekata veliki deo opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Na arhitektonskim konkursima dobio je preko dvadeset nagrada. Među ostvarenjima su mu i tridesetak crkvenih objekata i konaka među kojima se ističe crkva Sv. Petke na Čukaričkoj padini.

Na izložbi će biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima "Sećanja", u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Autorski tim izložbe predstavljaju Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović. Izložba je otvorena do 5. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)