ANIMACIJA ZA DECU I MLADE: Održan drugi festival Multimost

M. N. M.

04. 10. 2021. u 06:30

DRUGI Međunarodni festival dečijeg i omladinskog animiranog filma događaj je čiji su programi ove godine animirali, u svakom smislu, čak tri grada - Sremski Karlovci, Novi Sad i Beograd bili su domaćini osmodnevne manifestacije koja se završava danas.

АНИМАЦИЈА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ: Одржан други фестивал Мултимост

Foto Arhiva

Izrastao iz rusko-srpskog animacionog projekta "MultiMost" pokrenutog 2016, festival se zalaže za popularizaciju autorskog animiranog filma namenjenog deci i mladima, dečije i omladinske animacije kao savremenog vida stvaralaštva koje doprinosi razvoju kreativnog mišljenja kroz upotrebu digitalnih tehnologija, te promoviše povratak filma i animacije u osnovno obrazovanje u nas.

Izložba "Veterani srpske animacije" upriličena ovim povodom u beogradskoj "Kombank dvorani", predstavila je radove ali i okupila autore koji su stvarali (i) u preddigitalnom dobu, da mlađim kolegama prenesu suštinsko znanje - da je crtež, onaj urađen rukom, temelj svega, dok su silni komjuterski programi tek dobrodošla podrška i pomoć.

Krilatica ovogodišnjeg festivala: "Vera, ljubav, nada - mudrost pokretnih slika", ukazuje na to da umetnost animacije treba da uzdiže ljudski duh i da upućuje gledaoce na vekovima potvrđenje vrednosti na kojima se temelji ljudska kultura.

Nešto više od hiljadu (1.008) filmova stiglo je iz 87 zemalja, a u zvaničnu selekciju uvršteno ih je 115, različitih tehnika, stilova i forme, koji su prikazani u KCNS gde će danas biti proglašeni najbolji, po oceni stručnog žirija u sastavu: Sergej Strusovski, Mileta Poštić i Zoran Stefanović, ali i studentskog, omladinskog i dečijeg žirija.

Podrška

ORGANIZATOR festivala je Studio DOM iz Sremskih Karlovaca, uz podršku Ministarstva kulture RS, Filmskog centra Srbije, Gradske uprave za kulturu Novog Sada, Opštinske uprave Sremski Karlovci, Kulturnog centra Novog Sada, KS "Svilara", Doma sindikata (Beograd).

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna